Dla zdrowia i urody… rzecz o kaszy jaglanej

Kasza jaglana z owocami (źródło: pinterest)
Kasza jaglana z owocami (źródło: pinterest)

Pewnie nie raz już słyszeliście o kaszy jaglanej? Nic dziwnego, bowiem z dnia na dzień staje się ona produktem coraz bardziej popularnym, lubianym i coraz bardziej pożądanym. Dlaczego? Bo jest nie tylko bardzo smaczna, ale i niesamowicie zdrowa i pożywna. Nie bez powodu nazywana jest bombą witaminową. W popularnej jaglance znajdziemy nie tylko witaminy z grupy B, ale także lecytynę, która poprawia pamięć oraz składniki mineralne, jak wapń, fosfor, magnez, czy potas.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej, chorujące na celiakię oraz niedokrwistość. Co ciekawe, kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Co za tym idzie, jest doskonałym (o ile nie najlepszym) domowym lekarstwem na katar i przeziębienie. Zdarza się i tak, że dzięki kaszy jaglanej wcale nie trzeba leczyć się antybiotykami.

Dietetycy biją na alarm, aby każdy z nas regularnie spożywał jaglankę, zwłaszcza na śniadanie. Dzięki temu, że jest bardzo sycąca sprawia, że czujemy się najedzeni przez bardzo długi czas, a co za tym idzie, nie mamy potrzeby podjadania. Mamy też więcej energii i sił do działania.

pinterest
pinterest

Rozprawiając o kaszy jaglanej nie można nie wspomnieć o zawartej w niej krzemionce, która rzadko występuje w produktach spożywczych. Krzemionka zawarta w kaszy zbawiennie działa zarówno na paznokcie, włosy, skórę, jak i zęby. Ma także leczniczy wpływ na stawy i kości. Jeśli chodzi o te ostatnie, to zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach.

Kleiki przyrządzone na bazie kaszy jaglanej można podawać osobom chorującym na choroby układu pokarmowego i wątroby, a także choroby dróg żółciowych i nerek. I to nie wszystko. Zawarte w jaglance antyoksydanty, zapobiegają powstawaniu różnego rodzaju nowotworów. Co więcej, kasza jaglana wykazuje również właściwości ocieplające, dlatego też warto spożywać ją w sezonie jesienno-zimowym. Jedzona regularnie, wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.

pinterest
pinterest

Spytacie na pewno, z czym to się je? Otóż kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i słono, czy ostro. Z powodzeniem zastępuje ziemniaki, makaron i ryż. Stanowi doskonały dodatek do zup i potraw z mięsem. Na śniadanie warto podawać kaszę jaglaną z bakaliami, jabłkiem i łyżeczką miodu. Na obiad zaś dobrze jest zaserwować jaglankę z duszonymi lub smażonymi warzywami, jak cukinia, papryka, szpinak, brokuły, czy fasola czerwona. Z kaszy jaglanej można przygotować również wyśmienite kotleciki i zapiekanki, a także wytworne desery.

Co by nie mówić o kaszy jaglanej, jedno jest pewne – warto jeść ją regularnie, dla zdrowia, dobrego samopoczucia i urody.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.