Smaczne i bardzo aromatyczne leczo Dukana

Leczo Dukana (źródło: pinterest)
Leczo Dukana (źródło: pinterest)

Dieta Dukana zrobiła w naszym kraju zawrotną karierę. Sięgali po nią osoby znane z pierwszych stron gazet, jak i zwykli śmiertelnicy. Sięgało po nią wiele moich znajomych. Ja sama jakoś nigdy się nie skusiłam. Nie lubię diet dla zasady, bowiem nie lubię czegoś, co mnie w jakikolwiek sposób ogranicza. Nie lubię zakazów i nakazów, jakie diety kładą na mnie. Jednakże bardzo lubię czerpać z niektórych dietetycznych przepisów, szczególnie z przepisów Dukana.

Nie tak dawno temu podzieliłam się z wami przepisem na smaczne kotleciki drobiowo-sojowe. Dziś uchylę wam rąbka tajemnicy na aromatyczne leczo Dukana. Danie te jest nie tylko smaczne, pożywne i sycące, ale także lekkostrawne i dietetyczne. Można zajadać się nim zarówno na obiad, jak i kolację. Można jeść samodzielnie, z ulubionym ciemnym pieczywkiem lub grzankami. Można też podawać jako dodatek do kaszy gryczanej lub szalenie zdrowej (mojej ulubionej) kaszy jaglanej. Mięsożerców uspokajam – w leczu Dukana jest miejsce nie tylko na warzywa, ale i mięso. Jednakże zamiast tradycyjnej kiełbasy czy parówek, w potrawie występuje chude mięso mielone z indyka.

Aby przyrządzić leczo według Dukana, wystarczy zaopatrzyć się w najsmaczniejsze warzywka, takie jak papryka, pomidory, czosnek, cebula, itp. Poniżej znajdziecie dokładny przepis. Już teraz powiem wam smacznego, bo jestem przekonana, że potrawa wam zasmakuje.

Leczo Dukana (źródło: pinterest)
Leczo Dukana (źródło: pinterest)

Składniki:

– papryka czerwona

– papryka zielona

– cukinia

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– pomidory w puszce

– 500g mięsa mielonego z indyka

– papryka słodka w proszku

– papryka ostra w proszku

– sól

Sposób przygotowania:

Na patelnię teflonową wykładamy mięso i lekko je podpiekamy. Nie używamy tłuszczu! Gdy mięso będzie ładnie rumiane, przekładamy je do garnka.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki, cukinię, rozdrobniony czosnek i pieczarki. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dokładamy do nich pomidory z puszki. Przyprawiamy słodką papryką i solą. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem i całość dusimy na małym ogniu przez około pół godziny. Dodajemy ostrą papryczkę mieloną i ewentualnie ulubione zioła. Ja chętnie sięgam po zioła prowansalskie, które idealnie wzbogacają smak lecza. Zamiast ziół prowansalskich, śmiało możecie użyć bazylii lub oregano.

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.