Sałatka z zielonej soczewicy

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Uwielbiam soczewicę i jem ją w każdej postaci! Dobrze przyrządzona jest szalenie smaczna, a do tego bardzo pożywna. Warto podkreślić, że z rodziny warzyw strączkowych jest też najłatwiej trawiona. Nie zalega na żołądku i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. Większość soczewic posiada bardzo niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą po nią sięgać osoby na diecie i cierpiące na cukrzycę. I to nie wszystko. Błonnik zawarty w soczewicy redukuje poziom tłuszczów i poziom glukozy.

Te niewinnie wyglądające ziarenka są niezwykle bogate w witaminy i minerały. Obfitują m.in. w witaminę B1, B2 i B6, a także kwas foliowy, cynk, żelazo, magnez i fosfor. Z powodzeniem zastępują białko pochodzenia zwierzęcego, przez co stanowią łakomy kąsek dla wegetarian. Są też idealnym pożywieniem dla osób ze skłonnościami do anemii oraz dla kobiet w ciąży i planujących dziecko. Po soczewicę powinny sięgać również osoby podczas rekonwalescencji, sportowcy lub osoby czynnie uprawiające sport, a także osoby żyjące w ciągłym stresie.

Soczewica jest niskokaloryczna. Zajadajmy się więc nią do woli 🙂 Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na genialną sałatkę z zieloną soczewicą w roli głównej. Niby proste połączenie soczewicy, natki pietruszki, cebuli i orzechów, a efekt jest niesamowity. Kwintesencją całości jest sos. Palce lizać!

Składniki:

– 2 szklanki zielonej soczewicy

– ½ szklanki suszonych jagód goi, suszonych porzeczek, rodzynek lub śliwek

– ¼ szklanki kaparów

– 1 czerwona cebula

– pęczek natki pietruszki

– garść orzechów laskowych

Składniki na sos:

– 1 łyżka ostrej musztardy

– 1 łyżka syropu klonowego (może być też miód)

– 1/3 szklanki oliwy z oliwek

– ¼ szklanki octu jabłkowego

– 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka pieprzu

– pół łyżeczki kurkumy

– 1 łyżeczka zmielonego kminku

– pół łyżeczki zmielonego kardamonu

– pół łyżeczki zmielonej kolendry

– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– ¼ łyżeczki cynamonu

– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie przez około 15-20 minut gotujemy w 3 szklankach wody. Ugotowaną soczewicę ponownie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami (o ile to właśnie na nie się zdecydujemy). Natkę pietruszki i orzechy drobno siekamy.

W niedużym słoiczku (koniecznie z nakrętką) umieszczamy wszystkie składniki na sos. Słoiczek zakręcamy i porządnie nim potrząsamy.

Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy sos i gotową sałatkę na jakiś czas odstawiamy na bok tak, aby wszystkie smaki miały szansę ładnie się ze sobą połączyć. Smacznego!!!

 

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.