Chłodnik ze świeżych buraków (źródło: pinterest)
Chłodnik ze świeżych buraków (źródło: pinterest)

Lato w pełni! Temperatury rozpieszczają nasze zmysły i sprawiają, że zapominamy o całym świecie. Uwielbiam ten stan. Zawsze gdy tylko temperatury przekraczają magiczne 28 stopni rezygnuję z tradycyjnych potraw na rzecz tych, które orzeźwiają i chłodzą mój organizm. W sezonie letnim nie ma nic lepszego od chłodników. W zależności od indywidualnych upodobań możecie sięgać po chłodniki owocowe lub warzywne. Do moich ulubionych należą dwa: wiśniowy i buraczany. Tym ostatnim, a raczej przepisem na niego, podzielę się z wami dzisiaj.

Chłodnik z buraków jest nie tylko szalenie zdrowy, ale i smaczny. Można podawać go solo, a można też serwować z jajkiem i opieczoną bułką. Ja najczęściej jem bez dodatków, a i tak najadam się do syta. Osobom uczulonym na mleko krowie, polecam przygotować chłodnik na mleku sojowym lub ryżowym. Smakuje tak samo, a nie uczuli 🙂

Buraki w ogóle są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Małokaloryczne, a do tego lekkostrawne są najlepszym sprzymierzeńcem smukłej sylwetki. Obfitują w duże ilości kwasu foliowego, witaminę C oraz B1. Są także cennym źródłem pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, fluoru, cynku, boru, litu, kobaltu i cezu.

Czerwone warzywa łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Dotleniają serce, wyrównują jego pracę oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Pomagają także w walce z wirusami i wzmacniają odporność organizmu. I to nie wszystko. Buraki należą do warzyw, które najskuteczniej zwalczają wszelkiego rodzaju nowotwory. Wspomagają również organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.

Co by nie mówić, buraki warto jeść dla zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. Poniżej przedstawiam wam obiecany przepis na chłodnik buraczany. Robi się go dość szybko i bajecznie prosto. Takie nieskomplikowane dania są najlepsze na upalne i leniwe dni. Smacznego! 🙂

Składniki:

– pęczek botwinki

– 1 litr mleka sojowego (możecie użyć maślanki)

– 1 ogórek

–  4 łyżek drobno posiekanego koperku

– 3 ząbki czosnku

– sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinkę myjemy, a następnie kroimy. Buraczki najlepiej w kostkę, a łodygi w 1cm kawałki. Zalewamy je 200ml wody i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do garnka dolewamy mleko sojowe (ewentualnie maślankę). Mieszamy.

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek bardzo drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dodajemy do buraczków i mleka sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy tak, aby poszczególne składniki ładnie się ze sobą połączyły. Chłodnik podajemy solidnie schłodzony!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.