Orzeźwiający chłodnik z buraków

Chłodnik ze świeżych buraków (źródło: pinterest)
Chłodnik ze świeżych buraków (źródło: pinterest)

Lato w pełni! Temperatury rozpieszczają nasze zmysły i sprawiają, że zapominamy o całym świecie. Uwielbiam ten stan. Zawsze gdy tylko temperatury przekraczają magiczne 28 stopni rezygnuję z tradycyjnych potraw na rzecz tych, które orzeźwiają i chłodzą mój organizm. W sezonie letnim nie ma nic lepszego od chłodników. W zależności od indywidualnych upodobań możecie sięgać po chłodniki owocowe lub warzywne. Do moich ulubionych należą dwa: wiśniowy i buraczany. Tym ostatnim, a raczej przepisem na niego, podzielę się z wami dzisiaj.

Chłodnik z buraków jest nie tylko szalenie zdrowy, ale i smaczny. Można podawać go solo, a można też serwować z jajkiem i opieczoną bułką. Ja najczęściej jem bez dodatków, a i tak najadam się do syta. Osobom uczulonym na mleko krowie, polecam przygotować chłodnik na mleku sojowym lub ryżowym. Smakuje tak samo, a nie uczuli 🙂

Buraki w ogóle są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Małokaloryczne, a do tego lekkostrawne są najlepszym sprzymierzeńcem smukłej sylwetki. Obfitują w duże ilości kwasu foliowego, witaminę C oraz B1. Są także cennym źródłem pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, fluoru, cynku, boru, litu, kobaltu i cezu.

Czerwone warzywa łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Dotleniają serce, wyrównują jego pracę oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Pomagają także w walce z wirusami i wzmacniają odporność organizmu. I to nie wszystko. Buraki należą do warzyw, które najskuteczniej zwalczają wszelkiego rodzaju nowotwory. Wspomagają również organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.

Co by nie mówić, buraki warto jeść dla zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. Poniżej przedstawiam wam obiecany przepis na chłodnik buraczany. Robi się go dość szybko i bajecznie prosto. Takie nieskomplikowane dania są najlepsze na upalne i leniwe dni. Smacznego! 🙂

Składniki:

– pęczek botwinki

– 1 litr mleka sojowego (możecie użyć maślanki)

– 1 ogórek

–  4 łyżek drobno posiekanego koperku

– 3 ząbki czosnku

– sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinkę myjemy, a następnie kroimy. Buraczki najlepiej w kostkę, a łodygi w 1cm kawałki. Zalewamy je 200ml wody i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do garnka dolewamy mleko sojowe (ewentualnie maślankę). Mieszamy.

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek bardzo drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dodajemy do buraczków i mleka sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy tak, aby poszczególne składniki ładnie się ze sobą połączyły. Chłodnik podajemy solidnie schłodzony!

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.