Dobroczynna moc daktyli

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Daktyle nazywane chlebem życia są owocami palmy Phoenix, zaliczanej do grupy najstarszych drzew owocowych na świecie. Są nie tylko kopalnią energetyczną. Obniżają ciśnienie tętnicze i zapobiegają zaparciom. W krajach arabskich uznawane są nawet za jeden z lepszych afrodyzjaków. Daktyle to nie tylko słodka przekąska i wyśmienity dodatek do ciast oraz różnego rodzaju deserów. Owoce te mają takie właściwości, które sprawiają, że można śmiało nazwać je naturalnym lekiem. 

Co kryją w sobie daktyle?

Owoce są źródłem cukrów, a przede wszystkim naturalnych salicylanów, które działają identycznie jak aspiryna: łagodzą ból, stany zapalne i obniżają gorączkę. Zawierają bogatą gamę witamin z witaminą A, C, PP, B1, B2 i B3 na czele. Ponadto są źródłem magnezu, fosforu, potasu, żelaza, chromu i błonnika. Zawierają też antyoksydanty, w tym kwas taninowy.

Dzięki bogatemu wachlarzowi witamin i minerałów, daktyle usprawniają pracę jelit, zapobiegają zaparciom, a czasami i działają lekko przeczyszczająco, obniżają poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu, a także łagodzą objawy menopauzy. Wzmacniają organizm i skutecznie chronią go przed wieloma chorobami. Dzięki zawartości potasu, polecane są szczególnie osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. I to nie wszystko. Mało kto wie, że te słodkie owoce odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i koncentrację.

Warto w tym miejscu wspomnieć także o tym, że daktyle doskonale uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach. Zalecane są również osobom intensywnie uprawniającym sport. Świetnie sprawdzają się zarówno przed treningiem, jak i bezpośrednio po nim. I to nie wszystko. Daktyle przyczyniają się także do utrzymania układu nerwowego w pełnym zdrowiu i doskonałej formie. Kobiety z pewnością ucieszy wiadomość, że słodki daktyle spowalniają procesy starzenia się skóry i dbają o jej piękny wygląd. I to nie wszystko. Owoce te przeciwdziałają miażdżycy oraz powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Odwar z dojrzałych owoców z powodzeniem jest wykorzystywany jako środek wykrztuśny, lek na ból gardła i katar.

 

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.