Blat kuchenny musi być solidny, odporny na wysoką temperaturę i wilgoć oraz wytrzymały. Do tego powinien też być ładny, by pasować do aranżacji kuchni. Kluczowy jest materiał – od niego zależy jak blat zniesie codzienną eksploatację i jak będzie się prezentować. Najczęściej decydujemy się na jeden z czterech materiałów: laminat, drewno, kamień lub konglomerat.

Laminowane blaty kuchenne są najpopularniejsze, ponieważ są zdecydowanie najtańsze. Robi się je z płyt wiórowych zabezpieczonych warstwami utwardzanego papieru i zaimpregnowanych laminatem. Laminaty są dostępne w bardzo szerokiej gamie kolorów i wzorów, mogą być matowe lub błyszczące. Łatwo można znaleźć blat, który będzie pasować do zaplanowanej aranżacji kuchni. Dzisiaj laminowane blaty kuchenne są coraz lepszej jakości: są odporne na zaplamienie, działanie promieni słonecznych i wysoką temperaturę. Niestety, wciąż mają też wady. Przede wszystkim dość łatwo się rysują a w miejscach łączeń są podatne na działanie wilgoci i mogą pęcznieć.

Drewniane blaty kuchenne wykonuje się najczęściej z odpornych gatunków drewna, takich jak dąb, buk czy orzech. Coraz łatwiej dostępne jest też egzotyczne drewno. Blat drewniany jest zabezpieczony przed działaniem wysokiej temperatury i wilgoci, może być też odnawiany, a w razie uszkodzenia łatwo go naprawić. Dodatkową zaletą jest naturalny i uniwersalny wygląd. Blaty z drewna pasują do wielu aranżacji – od prostego stylu skandynawskiego po efektowny rustykalny. Cena tego typu rozwiązania jest wyższa niż w przypadku laminatu, ale wciąż przystępna.

Kamień to wybór bardzo efektowny i oryginalny, ale wiążący się z pewnymi niedogodnościami. Najczęściej oferowany jest wytrzymały i solidny granit, można też spotkać blaty z marmuru lub trawertynu. Ogromną zaletą kamienia jest jego wysoka trwałość i odporność na zarysowania. Inwestycja w kamienny blat kuchenny na pewno się sprawdzi: powierzchnia świetnie zniesie wysoką temperaturę czy stałe narażenie na wilgoć, łatwo utrzymać ją w czystości, a jej kolor nie zmieni się z biegiem czasu. Niestety, kamień ma pewne wady. Przede wszystkim jest materiałem drogim i trudnym w obróbce. Do tego jest bardzo ciężki, co wymaga zainwestowania we wzmocnione szafki.

Blaty kuchenne wykonane z konglomeratów, czyli mieszanki minerałów, to opcja zdecydowanie najdroższa. Cena metra bieżącego dochodzi nawet do 1000 zł. Konglomerat jest jednak materiałem idealnie sprawdzającym się w kuchni. Gładką powierzchnię można dowolnie formować, co pozwala na stworzenie blatu idealnie pasującego do kuchni. Konglomeraty są odporne wodę, zarysowania i temperaturę. Łatwo utrzymać je w czystości, nie bledną i nie przebarwiają się. W razie konieczności można je naprawić. Do tego są dostępne naprawdę w wielu kolorach i deseniach.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.