
My kobiety uwielbiamy dietetyczne, a jednocześnie zdrowe i smaczne dania. Możemy raczyć się nimi zawsze i wszędzie. To dzięki nim czujemy się dobrze i doskonale wyglądamy. To dzięki nim możemy pochwalić się smukłą sylwetką i piękną promienną cerą.
Oczywiście nie od zawsze byłam zagorzałą fanką dietetycznego jedzenia. Gdy go nie znałam, myślałam o nim, że jest nudne, mdłe i bez smaku. Teraz, nie wyobrażam sobie bez niego życia. Nie wyobrażam sobie życia bez sałatek, które jem każdego dnia i o każdej porze.
Nie tak dawno temu przyjaciółka uraczyła mnie sałatką ze szpinakiem w roli głównej. Lubię szpinak i nie raz robiłam z nim sałatki. Jednakże ta przyjaciółkowa sałata była wyjątkowo smaczna. Może sekretem jej wyjątkowości był sos? Sama nie wiem…

Nie byłabym sobą, gdybym nie poprosiła o przepis. Dziś tym przepisem dzielę się z wami. Jestem pewna, że i wam dietetyczne danie przypadnie do gustu. Ja sałatę szpinakową serwuję zarówno na obiad, jak i na kolację. Doskonale sprawdza się ona jako danie głównie, gdy akurat nie mamy dużego apetytu, a także jako atrakcyjna przystawka lub przekąska między daniami głównymi. Co by nie mówić o sałacie, jedno jest pewne – to prawdziwa bomba witaminowa! Ważne jest również to, że sałatkę robi się bajecznie prosto i szybko.
Składniki na sałatkę:
– pół kilograma świeżych liści szpinaku typu baby
– 6 pieczarek
– 2 jajka ugotowane na twardo
– czerwona cebula
– sok z cytryny
Składniki na sos do sałatki:
– ząbek czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka miodu
– sól
– pieprz
Sposób wykonania:
Szpinak umyć, wysuszyć i rozdrobnić. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z pieczarkami oraz cebulą. W osobnym naczyniu oliwę połączyć z sokiem z cytryny, sosem sojowym i upłynnionym miodem. Dodać do nich przyprawy i roztarty czosnek z solą. Całość dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły i stworzyły idealnie głodki sos.
Sałatkę zalać sosem i dodać do niej pokrojone w połówki jajka. Smacznego!!!