W roli głównej – dietetyczna sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem (Pinterest)
Sałatka ze szpinakiem (Pinterest)

My kobiety uwielbiamy dietetyczne, a jednocześnie zdrowe i smaczne dania. Możemy raczyć się nimi zawsze i wszędzie. To dzięki nim czujemy się dobrze i doskonale wyglądamy. To dzięki nim możemy pochwalić się smukłą sylwetką i piękną promienną cerą.

Oczywiście nie od zawsze byłam zagorzałą fanką dietetycznego jedzenia. Gdy go nie znałam, myślałam o nim, że jest nudne, mdłe i bez smaku. Teraz, nie wyobrażam sobie bez niego życia. Nie wyobrażam sobie życia bez sałatek, które jem każdego dnia i o każdej porze.

Nie tak dawno temu przyjaciółka uraczyła mnie sałatką ze szpinakiem w roli głównej. Lubię szpinak i nie raz robiłam z nim sałatki. Jednakże ta przyjaciółkowa sałata była wyjątkowo smaczna. Może sekretem jej wyjątkowości był sos? Sama nie wiem…

Sałatka ze szpinakiem (Pinterest)
Sałatka ze szpinakiem (Pinterest)

Nie byłabym sobą, gdybym nie poprosiła o przepis. Dziś tym przepisem dzielę się z wami. Jestem pewna, że i wam dietetyczne danie przypadnie do gustu. Ja sałatę szpinakową serwuję zarówno na obiad, jak i na kolację. Doskonale sprawdza się ona jako danie głównie, gdy akurat nie mamy dużego apetytu, a także jako atrakcyjna przystawka lub przekąska między daniami głównymi. Co by nie mówić o sałacie, jedno jest pewne – to prawdziwa bomba witaminowa! Ważne jest również to, że sałatkę robi się bajecznie prosto i szybko.

Składniki na sałatkę:

– pół kilograma świeżych liści szpinaku typu baby

– 6 pieczarek

– 2 jajka ugotowane na twardo

– czerwona cebula

– sok z cytryny

Składniki na sos do sałatki:

– ząbek czosnku

– 2 łyżki sosu sojowego

– 3 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka miodu

– sól

– pieprz

 Sposób wykonania:

Szpinak umyć, wysuszyć i rozdrobnić. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z pieczarkami oraz cebulą. W osobnym naczyniu oliwę połączyć z sokiem z cytryny, sosem sojowym i upłynnionym miodem. Dodać do nich przyprawy i roztarty czosnek z solą. Całość dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły i stworzyły idealnie głodki sos.

Sałatkę zalać sosem i dodać do niej pokrojone w połówki jajka. Smacznego!!!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.