Frittata ze szpinakiem to jedno z tych dań, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale także są zdrowe i bardzo pożywne. Potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, na obiad lub romantyczną kolację przy winku. Dużym atutem frittaty jest to, że jej przygotowanie jest banalnie proste i trwa zaledwie kilka minut.
Source: katherinemartinelli.com via Jennifer on Pinterest
Składniki:
Paczka świeżego szpinaku
Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
6 dużych jaj
4 łyżki oleju
4 łyżki startego żółtego sera (może być parmezan)
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć, odciąć łodyżki, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem, a następnie osuszyć (odcisnąć z wody). W plastikowej misce roztrzepać jajka, dodać do nich starty ser, sól, pieprz, zioła prowansalskie i wymieszać. Do jajek dodać drobno posiekany szpinak oraz pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe i całość znowu dokładnie wymieszać.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej (może być oliwa z oliwek) i wlać masę jajeczno – szpinakowo – pomidorową. Aby masa ładnie rozłożyła się na patelni, można pomóc sobie drewnianą łyżką. Smażyć do momentu, aż spód się zetnie, a wierzch delikatnie zarumieni. Jeśli brzegi frittaty zaczną odchodzić od patelni, to znak, że można już przełożyć ją do piekarnika. Frittate wraz z patelnią włożyć do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut. Po wyjęciu podawać solo lub z ketchupem. Smacznego!!!