Frittata ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi

Frittata ze szpinakiem to jedno z tych dań, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale także są zdrowe i bardzo pożywne. Potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, na obiad lub romantyczną kolację przy winku. Dużym atutem frittaty jest to, że jej przygotowanie jest banalnie proste i trwa zaledwie kilka minut.

frittata ze szpinakiem i pomidorami cherry

 

Składniki:

Paczka świeżego szpinaku

Kilka sztuk pomidorków koktajlowych

6 dużych jaj

4 łyżki oleju

4 łyżki startego żółtego sera (może być parmezan)

Sól

Pieprz

Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć, odciąć łodyżki, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem, a następnie osuszyć (odcisnąć z wody). W plastikowej misce roztrzepać jajka, dodać do nich starty ser, sól, pieprz, zioła prowansalskie i wymieszać. Do jajek dodać drobno posiekany szpinak oraz pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe i całość znowu dokładnie wymieszać.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

Na patelni rozgrzać olej (może być oliwa z oliwek) i wlać masę jajeczno – szpinakowo – pomidorową. Aby masa ładnie rozłożyła się na patelni, można pomóc sobie drewnianą łyżką. Smażyć do momentu, aż spód się zetnie, a wierzch delikatnie zarumieni. Jeśli brzegi frittaty zaczną odchodzić od patelni, to znak, że można już przełożyć ją do piekarnika. Frittate wraz z patelnią włożyć do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut. Po wyjęciu podawać solo lub z ketchupem. Smacznego!!!

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
3 comments
  1. Oj tak! Takie dania to ja uwielbiam 🙂 Frittata nie raz gościła na moim stole, ale nigdy ze szpinakiem. Czas zakasać rękawy i wziąć się za pichcenie. Brzmi banalnie prosto, a wygląda tak, że aż ślinka cieknie!!!!

  2. Jestem na tak! Uwielbiam szpinak i frittatę ze szpinakiem. Mogłabym ją jeść każdego dnia!!! Do szpinaku i pomidorków można dodać też ser feta tak dla urozmaicenia smaku 🙂

  3. O jej uwielbiam 🙂 ostatnio robiłam i do szpinaku i pomidorków dodałam jeszcze chudą szyneczkę 🙂 Całość smakowała wybornie. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.