Chrupiąca szarlotka

Jabłka grzechu warte…

Mówi się, że zakazany owoc smakuje najlepiej i tak też jest w tym przypadku. Świeże jabłka w połączeniu z delikatnie chrupiącą kruszonką, rodzynkami i lodami waniliowymi nie mają sobie równych. Deser ten jest nie tylko bajecznie prosty, ale także bardzo szybki w przygotowaniu. Jego smak na pewno przypadnie do gustu małym i dużym.

 

cztery średnie jabłka

pół cytryny

2 łyżki rodzynek

100g mąki

100g brązowego cukru

100g zimnego masła

Nieduży kawałek masła do posmarowania naczynia

1 opakowanie cukru wanilinowego

Cynamon mielony

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, a następnie ułożyć w nim pokrojone na ósemki jabłka. Całość skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć cynamonem i posypać rodzynkami.

W misce wymieszać mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy. Dodać posiekane drobno masło i rozcierać palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką posypać jabłka i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia kruszonki.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.