Jabłka grzechu warte…

Mówi się, że zakazany owoc smakuje najlepiej i tak też jest w tym przypadku. Świeże jabłka w połączeniu z delikatnie chrupiącą kruszonką, rodzynkami i lodami waniliowymi nie mają sobie równych. Deser ten jest nie tylko bajecznie prosty, ale także bardzo szybki w przygotowaniu. Jego smak na pewno przypadnie do gustu małym i dużym.

 

cztery średnie jabłka

pół cytryny

2 łyżki rodzynek

100g mąki

100g brązowego cukru

100g zimnego masła

Nieduży kawałek masła do posmarowania naczynia

1 opakowanie cukru wanilinowego

Cynamon mielony

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, a następnie ułożyć w nim pokrojone na ósemki jabłka. Całość skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć cynamonem i posypać rodzynkami.

W misce wymieszać mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy. Dodać posiekane drobno masło i rozcierać palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką posypać jabłka i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia kruszonki.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.