Jabłka grzechu warte…
Mówi się, że zakazany owoc smakuje najlepiej i tak też jest w tym przypadku. Świeże jabłka w połączeniu z delikatnie chrupiącą kruszonką, rodzynkami i lodami waniliowymi nie mają sobie równych. Deser ten jest nie tylko bajecznie prosty, ale także bardzo szybki w przygotowaniu. Jego smak na pewno przypadnie do gustu małym i dużym.
Source: joelens.blogspot.com via Tam on Pinterest
cztery średnie jabłka
pół cytryny
2 łyżki rodzynek
100g mąki
100g brązowego cukru
100g zimnego masła
Nieduży kawałek masła do posmarowania naczynia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Cynamon mielony
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, a następnie ułożyć w nim pokrojone na ósemki jabłka. Całość skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć cynamonem i posypać rodzynkami.
W misce wymieszać mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy. Dodać posiekane drobno masło i rozcierać palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką posypać jabłka i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia kruszonki.