Nasiona CHIA cieszą się coraz większą popularnością. Z dnia na dzień sięga po nie większa ilość osób, którym leży na sercu zdrowy sposób odżywiania się. Mimo, że z pozoru nasiona nie wyglądają zachęcająco (przypominają nielubiane siemię lniane) to jednak warto się na nie skusić. I to z kilku powodów.
Zacznijmy od tego, że nasiona CHIA są bogate w naturalny błonnik pokarmowy, jak również łatwo przyswajalne białko i cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Są również doskonałym źródłem minerałów i przeciwutleniaczy. Mimo, że w 100g nasion kryje się około 500 kalorii, to jednak są to bardzo zdrowe kalorie. Poza tym nikt nie jest w stanie zjeść od razu 100g CHIA. Zazwyczaj po nasiona sięgamy w ilości około 3 łyżeczek, czyli około 15g.
CHIA genialnie sprawdzają się do zagęszczania wielu potraw. Są genialną alternatywą dla tłustej i bardzo kaloryczne śmietany. Z powodzeniem można użyć ich także do przygotowywania wybornych i szalenie zdrowych deserów. Nasiona wyśmienicie smakują zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, a także w towarzystwie świeżych lub mrożonych owoców. W sezonie letnim nasiona warto serwować z jogurtem naturalnym, malinami i jeżynami. Jesienią zamiast malin, można użyć borówki amerykańskiej i ziaren granatu.
Deser, którym dzisiaj się z wami dzielę jest pełnowartościowym posiłkiem. Można po niego sięgać zawsze, kiedy tylko ma się ochotę na słodkie. Można zajadać się nim na drugie śniadanie i na kolację 🙂
– 3 łyżeczki CHIA
– ½ jogurtu naturalnego
– 100ml mleka (ja użyłam mleka sojowego)
– łyżeczka miodu
– wiórki kokosowe
– ulubione owoce
Sposób wykonania:
Do miseczki wlewamy mleko. Dodajemy 3 łyżeczki CHIA i chwilkę czekamy (około 10-15 minut) aż nasiona ładnie napęcznieją. Dodajemy jogurt naturalny i dwie szczypty wiórek kokosowych. Jeśli lubicie kokos, możecie dodać odrobinę więcej 🙂 Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do ulubionych pucharków i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego!!!