Ziarno kakao stało się w ostatnim czasie bardzo popularne. Sama uległam modzie na nie, choć oczywiście uważam, że to jeden z tych trendów, na który warto się skusić. Czym jest produkt nazywany pokarmem bogów? Otóż, ziarno kakaowca lub jak kto woli ziarno kakao pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Surowe ziarna kakao to tak naprawdę esencja tego, co tak naprawdę kochamy w czekoladzie. Te niepozorne małe ziarenka to skarbnica zdrowia. Zapewniają doskonałe samopoczucie i minimalizują ryzyko groźnych chorób.
Co zawiera surowe kakao?
Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera ono większą koncentrację antyoksydantów, niż jakiekolwiek inne jedzenie. Te antyoksydanty chronią nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
Kolejnym cennym składnikiem ziaren kakaowca jest magnez, będący skuteczną bronią przed stresem. Ponadto, zawarty w kakaowcu magnez chroni serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. Wśród dużej części społeczeństwa magnez występuje w niedoborze, więc warto go uzupełnić. Ziarna kakao zawierają także duże ilości żelaza i zaspokajają bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie.
Ziarna kakaowca – korzyści płynące z regularnego jedzenia
Lista korzyści, jakie płyną ze spożywania surowych ziaren kakaowca jest dość długa. Zacznijmy od tego, że jedząc te małe brązowe ziarenka chronimy organizm przed wpływem wolnych rodników, które mogą powodować zachorowanie na nowotwory oraz choroby układu krążenia. Ponadto, spożywając ziarna kakaowca chronimy nasz układ sercowo-naczyniowy i zapewniamy mu zdrowe funkcjonowanie. Poprawiamy także ukrwienie mózgu, pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Dzięki temu, że ziarna kakao skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze, chronimy siebie przed udarem, zawałem i miażdżycą. Warto wspomnieć również o tym, że spożywając ziarna kakaowca (samodzielnie lub jako dodatek w potrawach) zapewniamy sobie lepszy nastrój i samopoczucie, gdyż kakao podnosi poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
Kakao zawiera również takie pierwiastki śladowe jak: mangan, który wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu hemoglobin, cynk natomiast jest częścią wielu enzymów, wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, a miedź jest potrzebna do budowy czerwonych krwinek. Ze względu na dużą zawartość żelaza, świetnie sprawdza się w leczeniu anemii.
Z czym to się je?
Ziarna kakaowca same w sobie stanowią bardzo wdzięczną przekąskę. Mimo, że w smaku są lekko gorzkie, posiadają szerokie grono zwolenników. Ziarna kakao można chrupać lub dodawać do deserów. Wybornie smakują jako posypka do lodów i budyniów. Poza tym, ziarna kakaowca można śmiało dodawać do wypieków. Z fit ciastami i ciasteczkami smakują obłędnie!