Pamiętam, że jak byłam mała bardzo chciałam być jak moja mama. I bardzo chciałam robić to samo, co moja mama. W sposób szczególny upodobałam sobie picie kawy. Nie wiem czemu akurat ta czynność tak bardzo przypadła mi do gustu, ale stało się! Z uporem maniaka wymuszałam na mamie choć maleńką filiżankę kawy. I byłam taka szczęśliwa, gdy ją dostawałam. Od razu czułam się w pełni dorosła. Nie wiedziałam tylko, że nie piję tej samej kawy, co moja mama. Bo jak by to mogło być. Ale ta, którą dostawałam (czyli zbożowa) bardzo mi smakowała.
Dziś kawa zbożowa nie robi takiej furory, jak kiedyś, choć oczywiście wciąż posiada swoich wiernych fanów. Kawa Inka – chyba najsmaczniejsza i najbardziej popularna kawa zbożowa wciąż jest w czołówce najlepiej sprzedających się kaw. Czy warto sięgać po zbożowy napój? Zdecydowanie tak.
Kawa zbożowa – bezpieczna i nie uzależnia
W przeciwieństwie do zwykłej kawy (mielonej lub rozpuszczalnej), kawa zbożowa nie uzależnia. Jest na tyle bezpieczna, że z powodzeniem można ją podawać małym dzieciom (od 3 roku życia). Śmiem nawet twierdzić, że zbożowy napój jest o wiele zdrowszy od naszpikowanych cukrem napojów typu kakao. Po kawę zbożową mogą śmiało sięgać zarówno kobiety w ciąży, jak i osoby z nadciśnieniem. I tak np. kawa Inka stanowi kompozycję pełnowartościowych składników odżywczych pochodzących z wyprażonych ziaren żyta, cykorii i jęczmienia. Dzięki tym składnikom stanowi napój idealny dla całej rodziny, po który można sięgać niezależnie od pory dnia i nocy. Zbożowy przysmak można pić z mlekiem lub bez, jak kto woli.
Kawa zbożowa – cenne właściwości
Napój zbożowy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zacznijmy od tego, że jest doskonałym źródłem magnezu, zdrowych węglowodanów i błonnika pokarmowego. Zawarty w kawie zbożowej magnez działa kojąco na nerwy i zwiększa odporność psychiczną na stres. Korzystnie działa również na układ odpornościowy i wspomaga prawidłową budowę kości. Ponadto chroni serce i korzystnie wpływa na metabolizm. Jeśli chodzi o błonnik pokarmowy zawarty w zbożowym napoju to jest on najlepszym sprzymierzeńcem osób będących na diecie. Nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także podkręca metabolizm i dba o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zapobiega zaparciom i reguluje cykl wypróżnień. Zawarte w kawie zbożowej cukry to także cukry zdrowe, które również mają dobroczynny wpływ na jelita i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej.
W kawie zbożowej (a więc także w popularnej Ince) znajdziemy również witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, jak również potas, fosfor, inulinę i fenolokwasy.