Każdy rodzic wie, że dieta dziecka powinna być odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana. Tylko zdrowe menu zapewni maluchowi odpowiedni rozwój psychosomatyczny, a także zapewni optymalny wzrost i zdrowie. Każdy odpowiedzialny rodzic wie także, że nawyki żywieniowe warto kształtować już od najmłodszych lat dziecka. Bo jak wiadomo… czym skorupka za młodu nasiąknie…
Dieta dla dziecka powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, to jest witamin i minerałów, dzięki którym maluch będzie rósł zdrowo i prawidłowo się rozwijał. W diecie dzieci nie może zabraknąć ani białka, ani węglowodanów, ani też tłuszczów – zdrowych tłuszczów! Jakie dokładnie produkty spożywcze powinna obejmować dieta dla dzieci (kliknij)? Oto lista:
Mleko i produkty mleczne
Mleko i produkty mleczne, a więc jogurty, kefir, serki twarogowe są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Są one niezbędne do budowy kości i zębów. Biorąc pod uwagę fakt, że większość dzieci ma niską przyswajalność laktozy, lepiej podawać maluchom produkty naturalny bez laktozy. Aby urozmaicić smak tego typu produktów, można do nich dodać miód lub świeże owoce.
Warzywa i owoce
Zdrowa dieta dziecka powinna obejmować warzywa i owoce. To one są najlepszym źródłem cennych witamin i minerałów. Warzywa i owoce zawierają także błonnik pokarmowy i węglowodany, których niedobór mógłby zahamować prawidłowy rozwój maluszka. Ale uwaga! Do przygotowywania potraw dla dziecka należy wykorzystywać przede wszystkim warzywa i owoce świeże, pochodzące z zaufanych źródeł, najlepiej bazarków ekologicznych. Zimą i wczesną wiosną można korzystać z mrożonek i słoiczków. Dieta dla dzieci powinna opierać się głównie na warzywach zielonych, gdyż zawierają one spore ilości kwasu foliowego oraz witaminy z grupy B. Ważną grupą są także warzywa bogate w beta karoten, a więc marchew, dynia, zielona sałata.
Mięso i ryby
Dieta dla dziecka nie może obejść się również bez mięsa i ryb. Produkty te są doskonałym źródłem białka, witaminy B1, B12 i PP, a także żelaza, cynku i innych pierwiastków śladowych. W żywieniu małych dzieci szczególnie polecane są mięsa chude. Numerem jeden powinien być drób, który jest lekkostrawny i bardzo delikatny. Bardzo ważne są również ryby obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej serwować je 1-2 razy w tygodniu.
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe także powinny zająć ważne miejsce w menu malucha. W żywieniu dzieci powinno się wykorzystywać różne gatunki pieczywa. W menu maluszka powinno gościć zarówno pieczywo jasne, jak i ciemnie, pełnoziarniste. Ważne jest także podawanie dziecku różnych gatunków kasz i płatków zbożowych. Niepolecane jest z kolei słodkie pieczywo, zwłaszcza słodkie bułki. Dietetycy odradzają również ciastka zbożowe.
Tłuszcze spożywcze
Zdrowa dieta dla dzieci powinna obejmować również tłuszcze. Produkty te odgrywają tak samo ważną rolę, jak warzywa, owoce, produkty mleczne i zbożowe. Tłuszcze są dobrym źródłem energii, która jest szczególnie ważna w okresie wzrostu dziecka. Dzieciom dobrze jest podawać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Sól
Jeśli chodzi o sól, to nie ma potrzeby solenia potraw przygotowanych dla dzieci. Ograniczanie spożycia soli to zresztą rada, z której należy korzystać przez całe życie! Jeśli nie przyzwyczaimy dziecka do słonego smaku, wówczas maluch nie będzie miał potrzeby spożywania soli i słonych dań.