Badania profesora Joe Vinsona z Wydziału Chemii Uniwersytetu w Scranton (Pensylwania), przeprowadzone dla Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego dowiodły, że orzechy włoskie zawierają najwięcej antyoksydianów ze wszystkich rodzajów orzechów. Garść orzechów włoskich ma dwa razy więcej antyoksydianów niż inne orzechy.

orzechy

Przeciwutleniacze, zawarte w orzechach włoskich, odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, kłopotów z układem krążenia i spowolnieniem procesów starzenia. Złotym środkiem, na wykorzystanie ochronnej mocy orzecha – jest siedem orzechów, spożywanych każdego dnia.

Jakby tego było mało, konsumując orzechy regularnie, zapobiegamy również kamicy żółciowej i cukrzycy typu 2. Dieta bogata w orzechy dostarcza nam białko, które jest konkurencyjne dla białka zwierzęcego.

Zdrowotne działanie orzecha wykorzystywane jest w produkcji środków kosmetycznych do pielęgnacji wrażliwej skóry i zwalczania trądziku, a także, jako barwnik, w balsamach opalających. Orzechy zawierają sporo magnezu i dostarczają organizmowi kwasu foliowego oraz witamin z grupy „B”. Dzięki temu, jedząc orzechy, wspieramy pracę mózgu i zwiększamy produkcję kwasu omega 3, minimalizując tym samym ryzyko miażdżycy i zawału.

Minusem orzechów jest ich kaloryczność, ponieważ 40 g orzechów zawiera 260 kcal, pamiętajmy jednak, że nie są to kalorie puste, a dodatkowo zawarty w nich błonnik ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.