Jak sobie poradzić z bólem żołądka

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Bóle żołądka to jedna z najczęściej występujących dolegliwości. Uskarżają się na nią zarówno młodzi, jak i starsi. W zależności od czasu trwania dolegliwości, mówi się o bólu ostrym lub przewlekłym. Bóle żołądka mogą mieć wiele przyczyn. U jednych mogą wynikać z choroby wrzodowej, u innych z zapalenia trzustki, u jeszcze innych z zespołu jelita wrażliwego. Ból żołądka może być spowodowany także stresem. Nie tak dawno temu pisałam wam o dokładnych przyczynach bólu żołądka i o kryjących się za nimi chorobach. Dziś na tapetę weźmiemy sposoby radzenia sobie z bólem i metody leczenia.

O ile bóle żołądka pojawiają się raz na jakiś czas, a więc mają charakter okresowy, wówczas leczenie należy rozpocząć od wnikliwych obserwacji. Chodzi o to, aby wsłuchać się we własny organizm i zauważyć, jakie czynniki wywołują ból, a jakie je eliminują. Czasami w przypadku stanu zapalnego żołądka wystarczy tylko wyeliminować substancje drażniące (alkohol, kofeine, tytoń, ostre przyprawy), aby odczuć pożądaną ulgę. Jeśli bóle żołądka wynikają z podrażnienia śluzówki żołądka, leczenie powinno polegać na zastosowaniu odpowiedniej – lekkostrawnej diety. Warto również sięgnąć po leki zmniejszające kwasowość żołądka.

Jeśli bóle żołądka wynikają z choroby wrzodowej, leczenie powinno obejmować antybiotykoterapię. Zazwyczaj trwa ona od 10 do 14 dni. Bardzo często poza antybiotykiem, lekarz zapisuje także leki hamujące wydzielanie kwasu solnego. Bez lekkostrawnej diety (eliminującej substancje kwasotwórcze) również się nie obejdzie.

Bóle żołądka – co można jeść

Bóle żołądka bardzo często leczy się poprzez zastosowanie lekkostrawnej diety. Taka dieta stanowcze NIE mówi potrawom smażonym i tłustym. Jej podstawą są dania przygotowywanie na parze lub gotowane w wodzie. Dozwolone jest także duszenie i pieczenie w folii aluminiowej lub na pergaminie. Posiłki można przygotowywać również w opiekaczu elektrycznym. Wszystkie dania należy spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu. Nie zaleca się przechowywania gotowych dań przez dłuższy czas. Nawet, jeśli jedzenie przechowujemy w lodówce, to i tak istnieje ryzyko namnażania się bakterii.

Na bóle żołądka dozwolone są: jasne i czerstwe pieczywo, drobne kasze i słodkie zsiadłe mleko. Spożywać można także chude mięsa z indykiem i kurczakiem na czele, ryby, owoce bez skórki. Jeśli chodzi o warzywa, to najlepiej zajadać je w postaci zblanszowanej lub ugotowanej – nie surowej.

Doraźna pomoc przeciwbólowa

Bóle żołądka leczy się także stosując leki rozkurczowe. Z dostępnych na rynku leków, najbardziej polecanym preparatem jest BUSCOPAN, którego działanie jest precyzyjnie ukierunkowane na przyczynę bólu – kurcz mięśni. BUSCOPAN rozluźnia obkurczone mięśnie, dzięki czemu łagodzi skurczowe bóle żołądka.

Więcej na temat leczenia bólów żołądka i brzucha przeczytacie tutaj: http://www.buscopan.pl/o_bolu_brzucha/bol_i_skurcze_brzucha/leczenie_bolow_i_skurczow_brzucha.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.