Zdrowe i smaczne: smoothie z mango i truskawek

pinterest
pinterest

Koktajle typu smoothie przeżywają obecnie szczyt popularności. Chętnie sięgają po nie gwiazdy, które do zdrowego odżywiania się przykładają dużą wagę. Chętnie sięgamy i my. Smoothie są nie tylko bardzo zdrowe, pożywne, ale i bardzo smaczne. Tak naprawdę można przygotowywać je na sto różnych sposobów, z owoców i warzyw, na jakie tylko mamy ochotę. W przeciwieństwie do koktajli przyrządzanych na bazie mleka lub kefiru, smoothie są niezwykle lekkostrawne i mogą być spożywane przez każdego, bez ryzyka uczuleń.

Owocowe i warzywne smoothie są przepełnione witaminami i składnikami mineralnymi. Znajdziemy w nich witaminy: A, E, C, a także również te z grupy B. W smoothie znajdziemy cynk, fosfor, żelazo i magnez, które to odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i utrzymanie odpowiedniego poziomu energii. Warto wspomnieć również o tym, że tego typu koktajle są doskonałym źródłem błonnika, odpowiedzialnego za lepszą przemianę materii.

Obecnie wiele barów i restauracji oferuje różnego rodzaju smoothie, tak więc z ich zakupem nie powinniście mieć problemów. Osobiście polecam wam jednak koktajle przygotowane własnoręcznie. Zrobienie witaminowej bomby trwa zaledwie chwilę i nie jest zbyt skomplikowane.

Nie tak dawno temu rozkochałam się w smoothie wykonanego z mango i truskawek, z dodatkiem imbiru. W sezonie, koktajl można przygotować ze świeżych owoców. Zimą i wiosną można śmiało sięgnąć po mrożonki. Ten niezwykłe lekki napój bez dodatku nabiału jest doskonałą propozycją na każdy dzień tygodnia. Wyśmienicie smakuje na pierwsze lub drugie śniadanie. Idealnie sprawdza się także jako przekąska.

Smoothie z mango i truskawek (źródło: pinterest)
Smoothie z mango i truskawek (źródło: pinterest)

Składniki:

– około pół kilograma truskawek (lub opakowanie truskawek mrożonych)

– pół melona

– kawałek świeżego imbiru (tak ok. 2-3cm)

– sok z limonki

– miód płynny (ja używam spadziowego lub gryczanego)

Sposób wykonania:

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z melona pozbywamy się pestek i przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ. Truskawki świeże obieramy z szypułek. Truskawki mrożone odmrażamy w temperaturze pokojowej. Z limonki wyciskamy sok.

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i blendujemy. Dodajemy miód (ilość według uznania) i znów blendujemy. Przelewamy do wysokich szklanek i schładzamy. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.