Morwa biała, zaliczana do grona „super food” jest produktem, który coraz częściej gości w naszych domach i naszych kuchniach. Czym dokładnie jest ten przysmak i jakie korzyści płyną z jego spożywania?

Czym jest morwa biała?

Morwa to drzewo liściaste osiągające 10 m wysokości, o owocach przypominających kształtem jeżyny. Najpopularniejsze gatunki to morwa biała i morwa czarna. Owoc jest w smaku przyjemnie słodki, choć dla niektórych może być lekko mdły. Ojczyzną morwy są Chiny, gdzie od kilku wieków ceni się jej właściwości lecznicze.

Właściwości morwy białej

Morwa biała otrzymała miano „roślinnego skarbu” za jej właściwości zdrowotne i bogactwo składników. Niskokaloryczne owoce morwy zawierają: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę oraz kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy). Są również bogactwem flawonoidów – związków usuwających z organizmu wolne rodniki, o działaniu przeciwnowotworowym. Dzięki dużej zawartości pektyn wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprzez poprawę perystaltyki, regulują proces wypróżniania. Zawarte garbniki działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Świeże owoce morwy polecane są szczególnie osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Z kolei świeży sok z morwy białej doskonale sprawdza się w leczeniu anemii i dolegliwości sercowo-naczyniowych.

Wykazano również, ze regularne spożywanie morwy chroni komórki przed uszkodzeniem oraz opóźnia ich proces starzenie się. Do innych patologii, w których stosuje się morwę białą zaliczamy także cukrzycę typu II, obfite krwawienia, otyłość, podrażnienia skórne oraz problemy i choroby układu oddechowego. To właśnie morwa biała polecana jest przez dietetyków osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Wynika to głównie z tego, że morwa zmniejsza łaknienie i hamuje nadmierny apetyt. Warto w tym miejscu wspomnieć, że suszone owoce morwy służą jako pożywienie wzmacniające siły oraz regenerujące organizm.

Z czym to się je?

Morwa biała to bardzo wdzięczny produkt, który można spożywać na wiele sposobów. Ze świeżej morwy można przygotować pyszną konfiturę lub sok. Morwa suszona doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtu lub maślanki, a także domowych budyniów, lodów i innych zdrowych deserów. Morwę białą z powodzeniem można spożywać jako samodzielną przekąskę – zamiast cukierków czy chipsów.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.