Przysmak Bosmana

Przysmak Bosmana (źródło: pinterest)
Przysmak Bosmana (źródło: pinterest)

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam owoce morza! Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mało kto wie, że w darach z morza jest więcej cennego białka, aniżeli w mięsie. Co ciekawie… dania na bazie krewetek, ośmiornicy, kalmarów, czy homara są lekkostrawne i mało tuczące.

Zupka z owoców morza, na którą przepisem postanowiłam się z wami podzielić to prawdziwa uczta dla fanów morskich smakołyków. Jest gęsta i bardzo pożywna. Smakuje tak dobrze, że ciężko jest poprzestać na jednej tylko porcji. Obok owoców morza, znajdziemy w niej również ziemniaki. Zaskoczeni? Ja też na początku byłam, ale później okazało się, że jest to genialne połączenie.

Owoce morza same z siebie smakują bardzo dobrze. Jeśli jednak połączymy je z aromatycznymi ziołami, uzyskamy danie, które smakuje obłędnie. Dodając do zupy szafran, kmin rzymski, czy ostrą papryczkę zapewnimy sobie danie rozgrzewające, a więc idealne na zimowe dni.

Jak na przysmak Bosmana przystało, zupa ugotowana jest na winie! Smacznego!

Zupa z owoców morza (źródło: pinterest)
Zupa z owoców morza (źródło: pinterest)

Składniki:

– mieszanka owoców morza (ważne by miała ośmiornice, kalmary, krewetki)

– 400g pomidorów z puszki

– 2 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– 1 szklanka białego wytrawnego wina

– szczypta szafranu

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– ½ łyżeczka ostrej papryki w proszku

– 1 łyżeczka suszonego Oregano

– 1 łyżeczka kminu rzymskiego

– 1 łyżeczka brązowego cukru

– ½ łyżeczka soli

– szczypta czarnego pieprzu

– świeża natka pietruszki

Sposób wykonania:

Mieszankę owoców morza wcześniej rozmrażamy.

Na głęboką patelnię (doskonale sprawdzi się wok) wlewamy sporą ilość oliwy z oliwek, a następnie wsypujemy na nią pokrojony czosnek i natkę pietruszki. Kiedy czosnek się zarumieni, wlewamy wino i odparowujemy. Ja nie odparowuję wina do samego końca tak, żeby inne składniki miały szansę nim przesiąknąć. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy owoce morza i całość gotujemy 15 minut. Na koniec wsypujemy wszystkie przyprawy. Chwilę jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Przelewamy do miseczek, dekorujemy kroplą oliwy z oliwek i grzankami chlebowymi. Podajemy i od razu się zajadamy!

 

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.