Rozmiar problemu związanego z zakwaszeniem organizmu jest ogromny i dotyka ponad 80% Europejczyków. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że mamy zakwaszony organizm. Przyczyn pogarszającego się samopoczucia, osłabienia, podatności na infekcje, senności i problemów ze skórą dopatrujemy się w zmęczeniu i przepracowaniu. Czym jest ten podstępny wróg, jak się objawia i jak można z nim walczyć? O tym poniżej.
Objawy zakwaszenia
W organizmie każdego człowieka wytwarzane są produkty zdolne do zakwaszania i alkalizowania. W momencie, kiedy te pierwsze przeważają nad drugimi zaczyna się problem. Pierwszymi oznakami zakwaszenia organizmu jest częste zapadanie na wirusowe i bakteryjne zakażenia, jak przeziębienia i grypa, spadek energii, silne zmęczenie, bóle mięśni i kręgosłupa, problemy z pęcherzem żółciowym, problemy z kondycją skóry, włosów i paznokci, jak również pogorszenie się koncentracji i wahania nastroju.
Do symptomów zakwaszenia organizmu zalicza się również częstsze bóle głowy, niestrawność, wzdęcia, zgagę, ciemne kręgi pod oczami, wysypki skórne, gorycz lub kwas w ustach, uderzenia krwi do głowy, nerwowość oraz nudności. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo dużo energii tak, aby jakość utrzymać prawidłowe pH krwi. Efektem tego może być wzrost masy ciała. Zamiast likwidować nadwagę, organizm zajmuje się walką o pH, stąd dodatkowe kilogramy u ludzi z zakwaszonym organizmem.
Przyczyny zakwaszenia
Tak naprawdę przyczyną zakwaszonego organizmu może być niemalże wszystko. Duży stres, brak aktywności fizycznej, a więc siedzący tryb życia lub wręcz przeciwnie bardzo szybkie tempo życia, niewłaściwa dieta… Niestety, sięgając codziennie po nieodpowiednie produkty żywieniowe, sami nieświadomie zakwaszamy swój organizm. Jedząc zbyt dużo glutenu, produktów przetworzonych, bogatych w cukier lub sól, a rezygnując ze świeżych warzyw i owoców sami wpędzamy się w problemy.
Produkty zakwaszające
Do produktów silnie zakwaszających należą: mięso i wędliny (zwłaszcza wieprzowina), sztuczne słodziki, cukier i produkty bogate w cukier, miała mąką, produkty pszenne, sery żółte, biały ryż, kawa, czarna herbata, napoje gazowane, kakao i sól. Wśród produktów średnio kwasotwórczych wymienia się: ryby, jaja, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, orzeszki ziemnie i piwo.
Jak odkwasić organizm
Tak naprawdę odkwaszenie organizmu nie jest takie trudne, jak się pozornie wydaje. Po pierwsze należy zmienić sposób odżywiania się, a po drugie zadbać o nieco większą dawkę ruchu. Z codziennego menu należy wyeliminować (przynajmniej na jakiś czas) produkty zakwaszające i zastąpić je produktami neutralizującymi i zasadotwórczymi. Do produktów wysoko zasadotwórczych, po które należy sięgać jak najczęściej należą: warzywa i owoce (bakłażany, cukinie, dynie, ogórki, szpinak, brokuły, pomidory, awokado, kiwi, arbuz, figi, ananas), soki owocowe bez cukru (najlepiej świeżo wyciskane), grzyby. Na pewno warto również sięgać po produkty lekko zasadowe, niemalże neutralne: brukselkę, groszek, szparagi, rabarbar, szczypior i kalarepę.
Co ważne, należy jeść mniej, a częściej, najlepiej o stałych porach. Nie należy się przejadać. Każdym daniem warto się delektować jak najdłużej, a więc dokładnie przeżuwać kęs po kęsie.
Poza zmianą diety, z zakwaszeniem organizmu możemy poradzić sobie również w inny sposób. Doskonałym rozwiązaniem jest łagodne oczyszczanie jelit, które pomaga pozbyć się zalegających złogów powodujących dolegliwości bólowe i trawienne. Pomocny jest także automasaż brzucha, który wspomaga regenerację jelit. Sprawdzonym sposobem jest też chirogimnastyka, która usprawnia stawy, wspomaga usuwanie z organizmu kwasowych złogów i dobrze wpływa na krążenie.