Coraz więcej osób zauważa u siebie uczulenie na pszenicę. W dzisiejszych czasach gluten jest obecny w niemalże wszystkich produktach spożywczych, powodując nieprzyjemne dolegliwości zarówno ze strony układu pokarmowego, jak i skóry. Prawda jest taka, że osobom uczulonym na gluten żyje się ciężko. Większość z nich zmuszona jest do własnoręcznego wypiekania chlebów i innych smakołyków, bo te dostępne w sklepie nie nadają się do jedzenia przez nich. W dzisiejszym poście podzielę się z wami genialnym przepisem na pyszne czekoladowe babeczki bez glutenu. Smakiem i aromatem nie różnią się niczym od tych tradycyjnych, a są od nich zdrowsze i bezpieczniejsze.
Wbrew powszechnej opinii żywność bezglutenowa jest równie smaczna co ta zawierająca gluten. Poszczególne smakołyki przygotowuje się równie nieskomplikowanie, co te tradycyjne. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie zamienniki glutenu i gotowe!
Ja do wypieku czekoladowych babeczek używam mąki ryżowej i mielonych migdałów, które to genialnie zastępują mąkę pszenną. Doskonałym dodatkiem do takich babeczek poza czekoladą oczywiście jest banan, który dodaje słodyczy. Zamiast zwykłego mleka używam jogurtu naturalnego, który jest zdrowszy i lepiej przyswajalny przez organizm.
Gwarantuję wam, że gdy raz zrobicie te babeczki, będziecie chcieli robić je non stop. Na zbliżające się święta bożego narodzenia będą jak znalazł 🙂
Składniki:
– 2 łyżki mąki ryżowej
– 1 i ½ szklanki mielonych migdałów
– 1 jajko
– 1 banan
– 140g jogurtu naturalnego
– 50g ciemnej czekolady
– 4 łyżki miodu płynnego
– 2 łyżki naturalnego kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 4 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
Sposób przygotowania:
W jednej misce rozgniatamy banana (najlepiej przy użyciu widelca) i mieszamy go z jogurtem naturalnym. Dodajemy jajko, miód i całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy ją z mielonymi migdałami, sodą , kakao, wiórkami kokosowymi i orzechami. Do suchych składników dodajemy mokre i przy pomocy łyżki mieszamy aż do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do papilotek (porcja ciasta wystarcza na 9 papilotek). Posypujemy posiekaną czekoladą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zjadamy w towarzystwie szklanki mleka lub kakao 🙂