Zdrowe sałatki i surówki z kapusty

Mimo wysiłków królowej Bony, jedzenie warzyw nadal nie jest najmocniejszą stroną Polaków. Pieczywo, nabiał, mięso i słodycze zbytnio kuszą tym, że można je kupić gotowe do spożycia, podczas, gdy takie buraki czy marchew trzeba obierać, brudzić się przy tym, a potem jeszcze długo przygotowywać. Niestety, brak warzyw w codziennej diecie prowadzi do niedoboru witamin i minerałów, a ten brak tak się na zdrowie rzuca, że zaczynamy sięgać po suplementy diety i bankrutujemy w krótkim czasie.

sałatka z białej kapusty

 

A tymczasem warto spróbować włączyć trochę warzyw do swojej diety. Można zacząć od kapusty, zwykłej białej kapusty bo ona zawiera chyba najwięcej składników potrzebnych człowiekowi. Wcale nie trzeba kupować jej kiszonej i gotować przez tydzień bigosu. Poza tym należy uważać z tą kiszoną bo często jest oszukana, na occie.

Wystarczy zwykła surowa, można przyrządzić z niej sałatki tak smaczne, że aż trudno będzie uwierzyć, że jemy kapustę. Grunt to ją drobno posiekać. Najlepiej wychodzi maszynką elektryczną z nakładką do warzyw. Następnie trzeba wymieszać ją z olejem lub oliwą. Skromnie raczej. A potem można do niej dodać na przykład ananasy z puszki i pokrojone jabłko. Świetnie poprawią smak wiórki kokosowe albo płatki migdałowe. Do tego odrobinka soli, pieprzu i słodkiej papryki. Proporcje „do smaku”.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.