Kasza jaglana, mimo, iż troszkę zapomniana, wraca do nas w wielkim stylu. Niektórzy nazywają ją prawdziwą bombą witaminową i nie ma w tym ani grama przesady. To właśnie kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i sole mineralne. Do tego jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Można podawać ją na wiele sposobów. Doskonale smakuje również w wydaniu na słodko.
Po deser przygotowany na bazie kaszy jaglanej można sięgać bez wyrzutów sumienia i zajadać się nim niezależnie od pory dnia czy nocy. To, że taki deser jest zdrowy, nie trzeba przekonywać. To, że bajecznie smakuje – również.
Niezbędne składniki:
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
½ awokado
Łyżka dobrego kakao
1 banan
Miód
Sposób przygotowania deseru:
Kaszę jaglaną jeszcze przed gotowaniem warto porządnie przepłukać tak, aby pozbyć się z niej goryczy. Najlepiej przelać ją zimną wodą na sitku, a dopiero później przepłukać wrzątkiem i wrzucić na gotującą się wodę, a następnie gotować ok. 20 minut.
Banan i awokado obrać, przełożyć do miseczki, dodać miód, kakao, a następnie ugotowaną kaszę. Całość dokładnie zmiksować na gładką, aksamitną masę i przełożyć do pucharków lub deserowych miseczek. Smacznego!!!