Zima w pełni. Pogoda nas nie rozpieszcza. Ale za to rozpieścić może nas jedzenie. Mimo, że większość z nas żyje teraz świętami i świątecznym menu, piecze pierniki, serniki, lepi uszka i smaży rybę – to ja na przekór wszystkiemu proponuję wam coś iście wiosennego i mało świątecznego. Bo kto komu zabroni? Zanim zasiądziemy do świątecznego stołu, musimy pożywić się czymś zdrowym, co doda sił i sprawi przyjemność. Tym czymś może być pyszna sałatka z granatem. Aby nie było zbyt owocowo, całość przełamiemy serem pleśniowym. Już na samą myśl o tym, cieknie mi ślinka! Tego typu sałatka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawarty w niej granat słynie z właściwości przedłużających życie. Do tego wzmacnia serce, łagodzi stany zapalne, przeciwdziała powstawaniu nowotworów i skutecznie zwalcza choroby układu krążenia. Zawiera też duże ilości witaminy C, niacyny, potasu, błonnika i kwasów organicznych. Tyle z teorii, czas na praktykę!
Składniki:
– paczka rukoli lub mix sałat
– ½ dużego granatu
– 120g sera z niebieską pleśnią (sera lazur)
– garść migdałów pokrojonych w słupki
Składniki na sos:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka miodu płynnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Owoc granatu przekrawamy na pół i wydrążamy z niego ziarenka. Ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, aby były one lekko zarumienione, a nie przypieczone. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny, oliwę i miód dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i gotowe!