Makaron ryżowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

makaron ryżowy ze szpinakiem (źródło: pinterest)
makaron ryżowy ze szpinakiem (źródło: pinterest)

Uwielbiam szpinak! Mogłabym jeść go garściami i to każdego dnia. To zielone cudo jest nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe. Przede wszystkim jest źródłem wapnia – głównego budulca kości. Poza tym zawiera wiele cennych witamin, z witaminą C, E, K, B1 i B2 na czele. Warto również wspomnieć, że szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Liczne badania udowodniły także, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, a więc przeciwdziała postępowi Alzheimera. I to nie wszystko. To zielone warzywo pomaga w walce o smukłą i piękną linię. Dzięki temu, że jest niskokaloryczny, polecany jest w rozmaitych dietach.

Mało kto wie, że szpinak jest warzywem niezwykle uniwersalnym i wszechstronnym. Doskonale smakuje jako dodatek do sałatek, jak również jako danie główne. Można go serwować na zimno i na ciepło. Z kurczakiem, kaszą, makaronami.

Dzisiaj podzielę się z wami genialnym (smacznym i bajecznie prostym) przepisem na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Żeby danie było zdrowsze i bardziej lekkostrawnie, zamiast tradycyjnego makaronu, wybrałam ten w wersji ryżowej. Zamiast sera feta, po który nie każdy może sięgać (w tym ja), wybrałam suszone pomidory. Genialnie podkreślają smak potrawy i nadają jej wyrazistego charakteru. Danie jest nieskomplikowane i przyrządzicie je w zaledwie kilka minut. Palce lizać!

Składniki dla 2 osób:

– 1 opakowanie makaronu ryżowego (200g)

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ja wybrałam brykiet)

– ½ słoika suszonych pomidorów (jeśli lubicie takie pomidorki, możecie dać nawet cały słoik)

– pieprz, sól, papryka ostra

– 3 ząbki czosnku

– olej

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrażamy stosunkowo wcześnie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ja używam oleju ryżowego), a następnie wrzucamy na niego szpinak. Trochę podsmażamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na niedużym ogniu. Po chwili do szpinaku dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidorki. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 3 minuty. Pod koniec duszenia szpinaku, solidnie przyprawiamy go solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotowe! Szpinak możecie wyłożyć na makaron i udekorować startym serem. Ja osobiście lubię dokładnie wymieszać w garnku makaron ze szpinakiem, a dopiero później wyłożyć go na talerze i odpowiednio udekorować. Smacznego!!!

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.