Kasza jaglana już jakiś czas temu została okrzyknięta lekiem na całe zło i produktem, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jest ona nie tylko szalenie wszechstronna, ale także bardzo zdrowa. Dzięki temu, że jest produktem bezglutenowym, może być śmiało spożywana przez osoby z celiakią oraz nietolerujące glutenu. Kasza jaglana ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Jako jeden z niewielu produktów spożywczych, zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Zawarta w niej lecytyna, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Zdrowa i wszechstronna
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz na świecie. To także jedna z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych kasz. Można ją podawać na ciepło i zimno, słodko i słono. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, jak również zdrowymi pestkami, serem i kurczakiem. Dziś postanowiłam podzielić się z wami ciekawym przepisem na sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Rolę drugoplanową odgrywają w niej takie warzywa, jak ogórek, kukurydza i suszone pomidory, a także pierś z kurczaka. Idealnym dopełnieniem całości jest lekko kwaśny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek i cytryny. Sałatka świetnie sprawdzi się w momencie, kiedy nie będziecie mieć czasu na przygotowanie tradycyjnego obiadu lub wykwintnej kolacji. Robi się ją szybko i bajecznie prosto.
Składniki:
– 200g kaszy jaglanej
– 1 zielony ogórek
– puszka kukurydzy
– pół słoiczka suszonych pomidorów
– filet z kurczaka
– zielona pietruszka
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
– odrobina curry
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy curry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy, odstawiamy go na bok, żeby ostygł. W tym czasie kroimy w kawałki ogórka i pomidory. Kukurydzę odcedzamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to proporcja: jedna szklanka kaszy + dwie szklanki wody. Gdy kasza będzie gotowa, chwilę czekamy aż ostygnie.
Do niewielkiego kubeczka wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Kaszę, kurczaka i warzywa wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Sałatkę zalewamy własnoręcznie przygotowanym sosem. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce przez około godzinę.