Każdy z rodziców pragnie dla swojego dziecka tego, co najlepsze. Każdy dba o to, aby maluch każdego dnia dostawał produkty, które zadbają o jego zdrowie i dobrą formę. W ostatnim czasie natrafiłam w sieci na przepis, który doskonale spełnia oczekiwania wszystkich troskliwych rodziców. Głównym składnikiem przepisu jest soczewica, warzywo strączkowe, które słynie z dużej zawartości lekkostrawnego białka, wapnia i żelaza. Soczewica jest również tym warzywem, które w swoim składzie ma beta-karoten oraz witaminy B, C i PP. Jak mało które warzywo, doskonale wpływa na serce i krążenie. Soczewica wzmacnia też aktywność nerek i nadnerczy, a także układ krwionośny. Zawarty w niej fosfor oraz wapń pozytywnie wpływają na kości, co w przypadku małych dzieci jest kwestią niezwykle ważną.
Co do samego przepisu, to muszę przyznać, że jest bardzo prosty w realizacji i nie zajmuje zbyt dużo czasu, co z pewnością zadowoli wszystkie młode mamy. Przygotowana z przepisu zupa jest niesamowicie smaczna i pożywna. Najważniejsze jest chyba to, że smakuje malcom, bo to im jest dedykowana.
Składniki na zupę z soczewicy:
– 30dag soczewicy (najlepiej czerwonej)
– papryka
– gałązka selera naciowego
– 30dag marchewki
– 20dag ziemniaków
– sól
– pieprz
– kolendra
– 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa kroimy według uznania. Ja zawsze kroję w niedużą kostkę. Zagotowujemy 2 litry wody, a następnie wrzucamy do niej ziemniaki, paprykę i soczewicę. Całość gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajemy seler, marchew i oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Gotujemy do miękkości. Zupa sama w sobie smakuje wybornie i syci, jednakże można podać ją również z grzankami wykonanymi z pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!!!