Lato to idealna pora roku, aby bez ograniczeń raczyć się świeżymi warzywami i owocami, najlepiej w postaci sałatek. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam eksperymentować i przyrządzać sałatki ze składników, które akurat mam pod ręką. A, że ostatnio w mojej kuchni dość często goszczą buraki, to właśnie z nimi w roli głównej przygotowuję prawdziwe bomby witaminowe.
Burakami warto zajadać się w każdej postaci, aczkolwiek najwięcej właściwości mają w postaci surowej. W burakach znajdziemy nie tylko witaminę A, B i C, ale także żelazo, kwas foliowy, potas, magnez i wapń. Buraki są też cennym źródłem błonnika i manganu. Warto przy okazji wspomnieć, że buraki genialnie oczyszczają organizm, wspomagają zdrowie psychiczne i dostarczają energii. Przy okazji są lekkostrawne i małokaloryczne.
Jeśli chodzi o awokado to mimo tego, iż nie należy do najmniej kalorycznych, jest szalenie zdrowe. Owoc ten jest cennym źródłem takich witamin, jak: A, B1, B2, C, PP, K i H. Jest także źródłem fosforu, potasu i wapnia.
Sałatkę, na którą przepisem dzielę się z wami niżej, możecie śmiało serwować zarówno w porze obiadu, jak i kolacji. Możecie przygotować ją zarówno z surowych, jak i gotowanych buraków, w zależności od tego, jakie bardziej lubicie. Smacznego!!!
Składniki:
– 2 buraki
– 1 dojrzałe awokado
– pęczek świeżych rzodkiewek
– papryczka chili
– 2 garście świeżego szpinaku
– garść świeżej rukoli
– garść mięty
– orzeszki Pini
– słonecznik
– opcjonalnie: ser kozi
Składniki na sos:
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka soku z grejpfruta
Sposób przygotowania:
Buraki kroimy w kostkę, awokado w paski, a rzodkiewkę w talarki. Z papryczki chili usuwamy nasionka, a następnie drobno ją siekamy. Rukolę i szpinak myjemy. Ze szpinaku odcinamy ogonki. Słonecznik i orzeszki pini prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy miętę i sos. Całość posypujey orzeszkami i słonecznikiem 🙂