Wątroba jest jednym z najważniejszych organów naszego organizmu. To ogromne laboratorium, bez którego nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak przetwórnia, magazyn i dyspozytornia. Produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Jednak jej najważniejsza funkcja to rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem i wdychanym powietrzem. Niestety, w momencie kiedy nie szanujemy naszej wątroby, ta zaczyna szwankować i niedomagać. Jak postępować z wątrobą, aby była zdrowa i działała jak należy?
Regularne jedzenie
Dietetycy przy każdej nadarzającej się okazji biją na alarm, aby jeść mniej a częściej, a nie jak robi to większość z nas – rzadko i zbyt obficie. Jedzenie mniejszych porcji co 2-3 godziny pozwoli uniknąć obciążenia wątroby.
Mniej tłuszczu – więcej białka
Nadmiar tłuszczu w posiłku sprawia, że wątroba musi produkować zwiększoną ilość żółci i tym samym intensywniej pracować. Chcąc cieszyć się zdrową wątrobą, należy ograniczyć codzienne spożywanie tłuszczów. Czerwone mięso, warto zastąpić białym, a tłuszcze zwierzęce – roślinnymi.
Jeśli chodzi o białko, to przyczynia się ono do odbudowy hepatocytów (komórek wątroby). Najbardziej wskazanymi produktami, które dostarczają pełnowartościowego białka są: chude mięsa, ryby, chude mleko i twaróg, białka jaj.
Codzienna porcja warzyw i owoców
Świeże warzywa i owoce mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Wspomagają usuwanie cholesterolu i pobudzają wydzielanie żółci do jelit. Poza tym, przyspieszają proces wydania toksycznych produktów przemiany materii oraz usprawniają czynności wątroby. Najbardziej polecane są śliwki, winogrona, kiwi i pomarańcze.
Koniec z alkoholem
Wątroba nie przepada za napojami wyskokowymi, zwłaszcza jeśli spożywamy je w nadmiarze. Dlatego też dbając o dobrą formę wątroby, należy zminimalizować ilość wypijanego alkoholu do minimum. To samo tyczy się mocnej kawy i napojów gazowanych.
Stop dla przetworzonej żywności
Gotowe dania są łatwe w przygotowaniu, ale zabójcze dla naszej wątroby. Poza konserwantami, sztucznymi barwnikami, aromatami i innymi ulepszaczami, nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Takie jedzenie bardzo obciąża wątrobę, dlatego też należy jak najszybciej wyeliminować je z diety. Zamiast gotowych produktów, należy wybierać te świeże. Bardzo ważna jest także metoda przygotowywania posiłków. Zamiast smażenia, warto uciec się do pieczenia w folii, duszenia i gotowania.
Suplementy diety
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety, które wspomagają zachowanie zdrowej wątroby, hamują gromadzenie się tłuszczów w wątrobie, a także pomagają w utrzymaniu zdrowego pęcherzyka żółciowego. Jednym z takich suplementów jest ALTRA (tutaj). Preparat ten jest obecnie numerem jeden na rynku. W jego składzie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki, jak chlorella, wyciąg z ziela karczocha oraz wyciąg z nasion ostropestu plamistego. Jak działa ALTRA? Przede wszystkim pomaga zachować wątrobę w dobrej formie. Poza tym wspiera ochronę wątroby i wspomaga prawidłowe jej funkcjonowanie. ALTRA wspiera również oczyszczanie organizmu z toksyn.