Kuskus z warzywami (źródło: pinterest)
Kuskus z warzywami (źródło: pinterest)

Od dzisiaj możemy już śmiało powiedzieć, że sezon jesienny trwa w najlepsze. Biorąc pod uwagę fakt, że pogoda nie będzie nas rozpieszczać, my sami musimy zadbać o małe rozpieszczanie swoich zmysłów, ciała i duszy. Jak dla mnie nie ma nic lepszego na poprawę samopoczucia i nastroju od zdrowego i pożywnego obiadu. Jesienią sięgam zazwyczaj po dania, które nie tylko poprawiają humor, ale także rozgrzewają. Jedną z moich ulubionych potraw, które serwuję w sezonie jesiennym jest kuskus z warzywami.

Kuskus to nic innego, jak bardzo drobna kasza, którą podczas produkcji gotuje się na parze. Zawiera duże ilości białka, żelaza, witaminy B1 oraz łatwo przyswajalne węglowodany. Doskonale smakuje z miodem i orzechami, jak również ulubionymi warzywami. Sprawdza się zarówno na ciepło, jak i zimno, np. podana w sałatce. I mimo, że przepis na kuskus z warzywami jest banalnie prosty, to jednak nigdy się nie nudzi. Smakuje zawsze i każdemu. Jestem przekonana, że i wam przypadnie do gustu. Ja ten przepis najbardziej lubię za to, że szybko się go realizuje. Wystarczy 20 minut, aby na stole pojawił się pyszny, pożywny obiad. I o to właśnie chodzi.

Kuskus z warzywami (źródło: pinterest)
Kuskus z warzywami (źródło: pinterest)

Składniki:

– pół opakowania kuskus

– 1 cebula

– 1 cukinia

– 1 bakłażan (nie za duży)

– 2 papryki

– pomidory (najlepiej twarde)

– 1 papryczka chili

– zioła ( tymianek, oregano, majeranek, słodka papryka)

– oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz wszystkie inne warzywa kroimy w kostkę. Bakłażana dobrze jest wcześniej oprószyć solą tak, aby później nie był mdły. Na głęboką patelnię (idealny będzie wok) wlewamy 2 łyżki oliwy. Gdy się zagrzeje, wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulka lekko nam się zarumieni, dodajemy do niej pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Chodzi o to, aby warzywa lekko się zarumieniły, ale nie zmiękły. Doprawiamy przyprawami (najlepiej według własnego uznania).

Kuskus przesypujemy do osobnej miseczki, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Odstawiamy na 5 minut tak, aby ładnie napuchła, a dopiero później rozdrabniamy ją widelcem. Tak przygotowaną kaszę łączymy z warzywami i mieszamy. Potrawę podajemy na ciepło, ozdobioną natką pietruszki. Smacznego!!!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.