Dieta po radioterapii, czyli co jeść a czego nie w trakcie leczenia

źródło: pinterest
źródło: pinterest

W dzisiejszym poście pochylimy się nad chorobą nowotworową, która jest prawdziwą zmorą XXI wieku. Może wystąpić u każdego i w każdym momencie życia. Przeprowadzone badania wykazały, że obecnie na raka choruje aż 12,7 miliona osób na całym świecie…

Wśród przyczyn wystąpienia choroby nowotworowej wymienia się predyspozycje genetyczne, palenie tytoniu, niezdrowy (bierny, siedzący i obfitujący w tłustą dietę) styl życia, a także różnego rodzaju zakażenia, które wiążą się ze zwiększeniem ryzyka zachorowania oraz promieniowanie ultrafioletowe, które najczęściej odpowiedzialne jest za raka skóry. Wśród objawów występujących przy chorobie nowotworowej wyróżnia się przewlekły kaszel, duszności i chrypkę, a także guzki wyczuwalne na różnych częściach ciała, niecodzienne epizody krwawienia, zmiany w obrębie znamion skórnych oraz niezamierzoną i niespodziewaną utratę masy ciała.

Nowotwór – sam jego przebieg, jak i leczenie może doprowadzić do wystąpienia wielu skutków ubocznych. Wśród najczęściej występujących wyróżnia się: ból, zmęczenie, nudności, trudności z oddychaniem, a także niedożywienie i przewlekłe zaparcia. Leczenie raka wiążę się także z utratą łaknienia, a co za tym idzie znaczną utratą energii. Dlatego też odpowiednia dieta w tym czasie jest czymś szczególnie ważnym.

Osobom, które są w trakcie leczenia (np. radioterapii) należy zapewnić wystarczające ilości składników odżywczych tak, aby wesprzeć naprawę uszkodzonych komórek i tym samym zwalczyć zakażania. Taka dieta po radioterapii powinna zakładać spożywanie od 5 do 6 posiłków dziennie, najlepiej w regularnych odstępach czasu. Wykluczyć z niej należy potrawy ciężkie i ciężkostrawne, tłuste i smażone. Z codziennego menu należy wyeliminować napoje gazowane, ostre przyprawy, a także potrawy drażniące , wyjątkowo gorące i zimne.

Dieta po radioterapii powinna obejmować większą ilość warzyw w postaci gotowanej i przecieranej. Poza grochem, fasolą, czosnkiem czy cebulą, które są zabronione, warto jeść pomidory (bez skórki), gotowane ziemniaki oraz buraki bez dodatku octu. Po naświetlaniu zaleca się również spożywanie produktów bezglutenowych, a więc tych, które opierają się na mące ryżowej lub kukurydzianej. Z pieczywa dozwolone jest czerstwe typu graham oraz ciemne razowe. Lubiane przez większości Polaków pieczywo jasne pszenne jest stanowczo zakazane. Zamiast po tradycyjny nabiał, którego również należy unikać, warto sięgnąć po produkty sojowe (tofu, mleko i jogurty sojowe). Źródłem białka w diecie po radioterapii powinny być: chude mięsa drobiowe i indycze, cielęcina, ryby, jajka przyrządzone na miękko oraz luźna jajecznica na maśle. Zalecanymi tłuszczami są oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz olej lniany.

Dieta po radioterapii nie może odbyć się także bez otrębów. To właśnie one wspomagają pracę przewodu pokarmowego, nie powodując przykrych dolegliwości z jego strony. Bardzo polecane jest tez siemię lniane, zwłaszcza wypijane na czczo.

Bardzo ważnym produktem w diecie po radioterapii jest olej z wątroby rekina, który zwiększa produkcję białych i czerwonych krwinek, stymuluje układ odpornościowy i wspomaga procesy regeneracyjne. Przyspiesza także gojenie się ran oraz poprawia szpik kostny.

Te i wiele innych informacji dotyczących nowotworów oraz właściwej diety w trakcie i po leczeniu znajdziecie na stronie – dieta po radioterapii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.