źródło: pinterest
źródło: pinterest

Uwielbiam soczewicę i jem ją w każdej postaci! Dobrze przyrządzona jest szalenie smaczna, a do tego bardzo pożywna. Warto podkreślić, że z rodziny warzyw strączkowych jest też najłatwiej trawiona. Nie zalega na żołądku i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. Większość soczewic posiada bardzo niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą po nią sięgać osoby na diecie i cierpiące na cukrzycę. I to nie wszystko. Błonnik zawarty w soczewicy redukuje poziom tłuszczów i poziom glukozy.

Te niewinnie wyglądające ziarenka są niezwykle bogate w witaminy i minerały. Obfitują m.in. w witaminę B1, B2 i B6, a także kwas foliowy, cynk, żelazo, magnez i fosfor. Z powodzeniem zastępują białko pochodzenia zwierzęcego, przez co stanowią łakomy kąsek dla wegetarian. Są też idealnym pożywieniem dla osób ze skłonnościami do anemii oraz dla kobiet w ciąży i planujących dziecko. Po soczewicę powinny sięgać również osoby podczas rekonwalescencji, sportowcy lub osoby czynnie uprawiające sport, a także osoby żyjące w ciągłym stresie.

Soczewica jest niskokaloryczna. Zajadajmy się więc nią do woli 🙂 Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na genialną sałatkę z zieloną soczewicą w roli głównej. Niby proste połączenie soczewicy, natki pietruszki, cebuli i orzechów, a efekt jest niesamowity. Kwintesencją całości jest sos. Palce lizać!

Składniki:

– 2 szklanki zielonej soczewicy

– ½ szklanki suszonych jagód goi, suszonych porzeczek, rodzynek lub śliwek

– ¼ szklanki kaparów

– 1 czerwona cebula

– pęczek natki pietruszki

– garść orzechów laskowych

Składniki na sos:

– 1 łyżka ostrej musztardy

– 1 łyżka syropu klonowego (może być też miód)

– 1/3 szklanki oliwy z oliwek

– ¼ szklanki octu jabłkowego

– 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka pieprzu

– pół łyżeczki kurkumy

– 1 łyżeczka zmielonego kminku

– pół łyżeczki zmielonego kardamonu

– pół łyżeczki zmielonej kolendry

– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– ¼ łyżeczki cynamonu

– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie przez około 15-20 minut gotujemy w 3 szklankach wody. Ugotowaną soczewicę ponownie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami (o ile to właśnie na nie się zdecydujemy). Natkę pietruszki i orzechy drobno siekamy.

W niedużym słoiczku (koniecznie z nakrętką) umieszczamy wszystkie składniki na sos. Słoiczek zakręcamy i porządnie nim potrząsamy.

Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy sos i gotową sałatkę na jakiś czas odstawiamy na bok tak, aby wszystkie smaki miały szansę ładnie się ze sobą połączyć. Smacznego!!!

 

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.