Zielone koktajle podbijają świat. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż są zdrowie, małokaloryczne i szalenie pożywne. Do tego bardzo dobrze smakują. I to nie wszystko. Zielone koktajle spalają tłuszcz, oczyszczają organizm, usprawniają pracę przewodu pokarmowego i zwiększają wydolność organizmu – również podczas zwiększonego wysiłku fizycznego. Można je miksować na sto różnych sposobów, według własnych oczekiwań i upodobań smakowych. Możesz dodawać warzywa jakie tylko chcesz. Możesz uzupełniać warzywny mix owocami – wtedy koktajl będzie słodszy. Co by nie mówić, jedno jest pewne – zielone koktajle warto pić! Na zdrowie 🙂
Na dzień dobry
Rano potrzebujemy najwięcej energii. Dlatego też, to właśnie śniadanie powinno być tym posiłkiem, który będzie miał największą moc energetyczną. Ja proponuję zielony koktajl w wydaniu białkowo-tłuszczowym. Oczywiście na bazie awokado – owocu petardy! Awokado zapewni nie tylko energię, ale także zwiększy sytość o ponad 30%, która może trwać w dodatku, nawet do 5 godzin. A co dodać do awokado? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Może to być szpinak, zielony groszek lub jarmuż.
Bomba witaminowa
Zielone koktajle to prawdziwa bomba witaminowa. I co ciekawe – można je spożywać zarówno w postaci surowej, jak również podgrzać i zjeść w postaci kremu. Już jeden łyk dostarcza odpowiedniej ilości enzymów, błonnika, witamin i minerałów, które po kilkunastu minutach zaczynają działać w organizmie. Zielone koktajle skutecznie oczyszczają i przyspieszają metabolizm. Dodatkowo regenerują narządy i uzupełniają zimowe niedobory. Jeśli chcesz zwiększyć siłę takich koktajli, miksuj ze sobą jak najwięcej produktów. Zielone warzywa mieszaj z owocami, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, itd.