Nerkowce – nie tylko smaczne ale i zdrowe!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

To, że warto, a nawet i trzeba jeść orzechy wie chyba każdy. Dietetycy z każdej strony biją na alarm, aby sięgać po te jakże cenne produkty i śmiało zastępować nimi słone przekąski i słodycze. Jeszcze do niedawna największą popularnością wśród orzechów cieszyły się pistacje i orzechy włoskie. Dziś zostały one zepchnięte na dalszy plan przez nerkowce. Co o nich wiemy? 

Zacznijmy od tego, że orzechy nerkowca posiadają najniższą zawartość tłuszczu ze wszystkich dostępnych orzechów. Pozytywnie wpływają na nasz organizm i zdrowie. Nie tylko regulują poziom cukru we krwi, ale także zapobiegają atakom serca i chorobie wieńcowej. Pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Warto więc je jeść w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego i w sezonie takim jak jesień czy zima, kiedy to mamy większą podatność na obniżenie nastroju.

źródło: www.felixpolska.pl
źródło: www.felixpolska.pl

Co jeszcze wiemy o nerkowcach? Na pewno to, że nerkowce są orzechami szlachetnymi o bardzo delikatnym smaku. Wyróżniają się też subtelnym, a jednocześnie ciekawym aromatem. Doskonale smakują jako samodzielna przekąska, a także dodatek do sałatek czy dań obiadowych. W połączeniu z kaszą jaglaną czy gulaszem stanowią bardzo wykwintną propozycję. Genialnie smakują też z potrawami kuchni chińskiej i indyjskiej. Wzbogacają dania o lekko słodki, migdałowy posmak.

Warto podkreślić fakt, że nerkowce obfitują w wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, który spełnia istotną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu, a także witaminy: A, E i PP. Dużo w nich także zdrowych kwasów tłuszczowych, których nie powinno brakować w codziennej diecie. Wartości odżywcze tychże orzechów korzystnie wpływają zarówno na pracę układu nerwowego, jak i krwionośnego. Poza tym zapobiegają rozwojowi miażdżycy i mają doskonały wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Nerkowce są orzechami szlachetnymi o bardzo delikatnym smaku, jednakże są też orzechami kalorycznymi. Dlatego też nie powinniśmy zjadać ich w nadmiarze. Kilka sztuk tygodniowo w zupełności wystarczy, abyśmy byli zdrowi i piękni.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.