Herbata zielona, czarna, biała…którą wybierzesz?

Herbata może być źródłem zdrowia – pod warunkiem, że zostanie dobrze dobrana i odpowiednio zaparzona. Oferta herbat jest obecnie coraz bogatsza, mamy dostęp niemalże do wszystkich rodzajów herbat. Który z nich jest wyborem najzdrowszym?

filiżanka herbaty

Source: tumblr.com via Lianne on Pinterest

 

Herbaty zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny i różnią się tylko sposobem produkcji. Liście zbierane są w tym samym czasie, następnie poddaje się je więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu oraz – w przypadku herbaty czarnej – fermentacji. Herbata zielona jest bardziej gorzka niż czarna, powinno się ją też parzyć wodą o niższej temperaturze około 80 stopni Celsjusza (czarną zalewa się wrzątkiem). Zielona herbata jest bogata w witaminy i sole mineralne, ma ten właściwości antyoksydacyjne. Z kolei czarna herbata jest mocna i intensywna, często wzbogacona przyprawami. Parzona krótko dzięki kofeinie pobudza, parzona dłużej (do 5 minut) znakomicie uspokaja i relaksuje.

Miłośnikom subtelnego aromatu przypadnie do gustu herbata biała. Jest ona zbierana najwcześniej, bo już wczesną wiosną. To bez wątpienia najdelikatniejsza ze wszystkich herbat. Jednocześnie jest to najdroższy i najrzadziej spotykany rodzaj herbaty, uprawiany tylko w Chinach. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liści, które później poddaje się lekkiej fermentacji. Napar ma jasny, słomkowy kolor i jest bardzo delikatny.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.