Herbata może być źródłem zdrowia – pod warunkiem, że zostanie dobrze dobrana i odpowiednio zaparzona. Oferta herbat jest obecnie coraz bogatsza, mamy dostęp niemalże do wszystkich rodzajów herbat. Który z nich jest wyborem najzdrowszym?
Source: tumblr.com via Lianne on Pinterest
Herbaty zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny i różnią się tylko sposobem produkcji. Liście zbierane są w tym samym czasie, następnie poddaje się je więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu oraz – w przypadku herbaty czarnej – fermentacji. Herbata zielona jest bardziej gorzka niż czarna, powinno się ją też parzyć wodą o niższej temperaturze około 80 stopni Celsjusza (czarną zalewa się wrzątkiem). Zielona herbata jest bogata w witaminy i sole mineralne, ma ten właściwości antyoksydacyjne. Z kolei czarna herbata jest mocna i intensywna, często wzbogacona przyprawami. Parzona krótko dzięki kofeinie pobudza, parzona dłużej (do 5 minut) znakomicie uspokaja i relaksuje.
Miłośnikom subtelnego aromatu przypadnie do gustu herbata biała. Jest ona zbierana najwcześniej, bo już wczesną wiosną. To bez wątpienia najdelikatniejsza ze wszystkich herbat. Jednocześnie jest to najdroższy i najrzadziej spotykany rodzaj herbaty, uprawiany tylko w Chinach. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liści, które później poddaje się lekkiej fermentacji. Napar ma jasny, słomkowy kolor i jest bardzo delikatny.