Kiwi – najzdrowszy owoc świata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Kiwi to najmniej kaloryczny, jednocześnie najzdrowszy owoc świata. Bez względu na płeć czy wiek, warto po niego sięgać i zajadać się nim do woli. Dlaczego? Zacznijmy od kaloryczności. Owoc kiwi to zaledwie 40 – 50 kalorii, a więc bardzo niewiele. To jednocześnie 2g błonnika, który reguluje procesy trawienia i dba o sprawną pracę naszych jelit. To także źródło witaminy C oraz E. Regularne spożywanie kiwi podnosi odporność, skraca czas infekcji, chroni przed depresją i nowotworami, a także zapobiega miażdżycy. Kiwi doskonale sprawdza się w walce ze zbędnymi kilogramami. Chroni przed zmianami zwyrodnieniowymi, chroni oczy. I to nie wszystko!

Dlaczego jeszcze warto zajadać się kiwi?

Jak już wcześniej zostało napisane, owoc kiwi skraca czas infekcji i wspomaga rekonwalescencję. Zjadany systematycznie (każdego dnia) zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę i przeziębienie. A to wszystko z sprawą zawartej w kiwi witaminie C.

Opisując właściwości zdrowotne kiwi, nie można nie wspomnieć o tym, że kiwi doskonale wspomaga układ krążenia i przeciwdziała miażdżycy. Glikozydy nasercowe zawarte w kiwi zwiększają wydajność serca, usprawniają krążenie, likwidują zastój krwi. Potas, którego w kiwi jest tyle, co w bananach, reguluje rytm serca i pomaga obniżyć ciśnienie. Witaminy C i E zaś chronią przed miażdżycą.

Kiwi chroni przed nowotworami i pomaga w walce z cukrzycą. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witaminy E. Związek ten jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomaga regeneracje uszkodzonych komórek. Z kolei błonnik zawarty w owocu kiwi spowalnia tempo wydzielania insuliny i tym samym chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi.

Warto również wspomnieć o tym, że kiwi wspomaga system nerwowy i pracę mózgu. A to za sprawą kwasu foliowego, który obecny jest w kiwi. Potas, którego także w kiwi nie brakuje – zapobiega uczuciu zmęczenia, apatii, osłabieniu i nadmiernej senności.

Co z tym odchudzaniem?

Poza tym, że owoc sam w sobie jest małokaloryczny, to na dodatek posiada błonnik, bez którego odchudzanie nie byłoby możliwe. Błonnik ten obok tego, że reguluje pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn. A jak wiadomo – im mniej toksyn w organizmie, tym mniej kilogramów.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.