Rozgrzewający krem z dyni i niezawodne garnki Philipiak

zupa krem z dyni i imbiru

W chłodne dni nic nie rozgrzewa tak dobrze jak zupy w postaci kremów i pikantne przyprawy. Z właściwości rozgrzewających słynie nie tylko curry, ale także imbir. Ten ostatni jest również doskonałym naturalnym antybiotykiem, który pomaga uporać się z przeziębieniem.

Osobiście jestem zagorzałą fanką kremów. Co ciekawe, za tradycyjnymi zupami nie przepadam, a za kremy dałabym się pokroić 😉 Dziś chcę wam zaproponować cudownie rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem ostrego imbiru i pikantnego curry. Mieszanka iście wybuchowa, a jednocześnie szalenie smaczna! Mając taki kremik pod ręką, żadne chłody nie będą wam straszne.

Wszyscy kochają garnki Philipiak

Garnki Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)
Garnki Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)

Zdrowe i lekkostrawne odżywianie to nie tylko odpowiedni wybór poszczególnych produktów i dań. To także odpowiedni sposób gotowania we właściwych garnkach. Z pewnością wiecie, że garnek garnkowi nierówny. Te, którymi dysponowały nasze mamy, a więc emaliowanie nie należą do najzdrowszych, dlatego też jak najszybciej powinny odejść do lamusa. Ich miejsce z kolei powinny zająć garnki wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Z myślą o osobach, które kochają gotować, a także dbają o zdrowe odżywianie się powstały garnki Philipiak. Tylko one są w stanie sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających. Tylko im udało się skraść moje serce… 

Dobre garnki – podstawa zdrowego gotowania

Garnki Philipiak (źródło: philipiaknaczynia.pl)
Garnki Philipiak (źródło: philipiaknaczynia.pl)

Z pewnością przyznacie mi rację, jeśli powiem, że dobre garnki to podstawa wyposażenia kuchni, zwłaszcza tej, w której gotuje się zdrowo i lekkostrawnie. Używając odpowiednich garnków można przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki, a przy okazji czerpać z tego dziką przyjemność. Sięgając po odpowiednio dobre garnki zapewniamy sobie dania pełnie niepowtarzalnego smaku i aromatu, bez konieczności urozmaicania ich sztucznymi ulepszaczami w postaci soli i innych szkodliwych dodatków.

Nowy sposób gotowania – gotowanie na parze

Naczynie do gotowania na parze Philipiak (źródło: philipiaknaczynia.pl)
Naczynie do gotowania na parze Philipiak (źródło: philipiaknaczynia.pl)

Powiedzmy to sobie szczerze… Kuchnia polska nie należy do najmniej kalorycznych, lekkostrawnych i dietetycznych. Zazwyczaj od małego jesteśmy przyzwyczajeni do smażonego, pieczonego i duszonego. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że takie jedzenie nie jest zdrowe. Mało kto jednak wie, że tradycyjne polskie gotowanie powoduje znaczącą utratę witamin i minerałów z naszych posiłków. I tak na przykład ulubione warzywa gotowane w wodzie pod wpływem wysokiej temperatury tracą to, co mają w sobie najcenniejsze. Gotując tradycyjnie, czyli tak jak nas uczyła babcia i mama zostawiamy w wodzie wszystkie te składniki, które powinny znaleźć się w naszym organizmie. 

Z miłości do zdrowego gotowania – naczynia Philipiak

Philipiak garnki (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)
Philipiak – zestaw naczyń kuchennych (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)

Nie wiem dokładnie kiedy zakochałam się w zdrowym stylu życia i zaprosiłam go do swojego domu. Wiem, że wybór, jakiego dokonałam był jednym z najlepszych wyborów w życiu. Chyba nie mogłam zrobić sobie lepszego prezentu. Odkąd dbam o to, jak żyję, co i jak jem, czuję się znacznie lepiej. Jestem nie tylko zdrowsza, ale też bardziej szczęśliwa. Swoją pasją chętnie dzielę się ze znajomymi. Już teraz tworzymy całkiem szerokie grono miłośników zdrowego stylu życia.

Jak na taką zdrową grupę przystało, uważamy na to, co jemy. Uważamy też na to, w jakich naczyniach przygotowujemy codzienne potrawy. Mało kto wie, że odpowiednio dobrane naczynia mają istotny wpływa na jakość, aromat i smak przyrządzanych potraw. Dzisiaj dobrej jakości naczynia to element niezbędny dla każdego miłośnika gotowania z sercem i dla zdrowia. Jeśli więc (mimo wszelkich starań) wasze potrawy nie smakują tak, jak powinny jest to symptom wskazujący, że czas zmienić używane dotąd naczynia do gotowania.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika elektrycznego?

Czajnik elektryczny to takie banalne urządzenie. Wydawać by się mogło, że niewiele człowieka może w tym temacie zaskoczyć. Niektórzy przy zakupie owego patrzą na to, żeby pasował kolorystycznie do kuchni. Inni wybierają między tradycyjną, „zakręconą” grzałką, a płaską oraz obrotową bądź nieobrotową podstawą. Pojemność też się wybiera. To jednak nie wszystko.

Czajnik marki Zelmer
Czajnik elektryczny marki Zelmer (zdjęcie ze strony producenta)

Mikser, malakser czy blender? W gąszczu sprzętu kuchennego

Czym siekać, czym mielić, czym miksować? Czym ugniatać, wyrabiać i ubijać?

Oczywiście wszystko można zrobić gołymi rękami z pomocą noża czy małej metalowej ubijaczki. Kwestia ile kto ma czasu i energii. Babcia mawiała, że jak się żółtek na sernik ręcznie nie utrze, to nie wyjdzie dobry. Według mnie o smaku ciasta będzie decydowała raczej jakość składników, w tym jajek, technika przetwarzania ich na ciasto jest jednak dowolna.

Herbaciane akcesoria – zaparzacz

Jesteśmy zabiegani i ciągle brakuje nam czasu, więc przeważnie sięgamy po herbaty ekspresowe zaparzane na szybko w kubku. Warto jednak od czasu do czasu zwolnić, zaparzyć liściastej herbaty w imbryczku i delektować się nią, popijając z pięknej porcelanowej filiżanki. Herbaciarni jest naprawdę sporo, a w nich znajdziemy bardzo praktyczne i przy tym piękne akcesoria ułatwiające jej przygotowanie.