Dziś w roli głównej – kasza jaglana. Na jej temat powiedziano już wiele. Dietetycy traktując o jaglance, rozpływają się nad jej dobroczynnymi właściwościami. Osoby będące na diecie również chwalą sobie kaszę jaglaną. Dlaczego tak się dzieje? Otóż jaglana nie tylko oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza mu niezbędnych witamin, ale także pomaga schudnąć i wrócić do wymarzonej wagi.
Mało kto wie, że kasza jaglana jest najlepszym źródłem witamin z grupy B. W jej składzie znajdziemy również lecytynę, sole mineralne, duże ilości białka i węglowodanów w złożonej postaci. Te ostatnie powoli uwalniają się podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. I to nie wszystko. W kaszy jaglanej znajdziemy także rzadko występującą w innych produktach krzemionkę, która wykazuje zbawienne działanie na zęby, skórę, włosy i paznokcie.
Biorąc pod uwagę fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być śmiało podawana osobom będących na diecie bezglutenowej.
Warto w tym miejscu wspomnieć o jeszcze jednym – nic tak nie żywi, nie wprawia w dobry nastrój i nie dodaje chęci do działania, jak jaglanka. Nic też tak dobrze nie smakuje, jak ona, zwłaszcza kiedy podana jest ze świeżymi owocami i bakaliami lub ulubionymi warzywkami.
Moja przygoda z jaglanką rozpoczęła się rok temu. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia bez kaszy. Lubię przyrządzać ją na wiele sposobów zarówno na słodko, jak i ostro. Dziś podzielę się z wami przepisem na kaszę jaglaną z warzywami. Jest bajecznie prosty i szybki w realizacji, a jednocześnie bardzo smaczny i pożywny. Już teraz mówię wam smacznego!
Składniki:
– szklanka kaszy jaglanej
– cukinia
– cebula
– mała papryka czerwona
– mała papryka zielona
– pół puszki fasoli czerwonej
– 3 łyżki oleju
– sól, pieprz
– ulubione zioła do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy, a następnie oczyszczamy. Cebulę drobno siekamy. Cukinię i papryki kroimy w kostkę. Fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą.
W małym rondelku zagotowujemy wodę (wcześniej lekko ją solimy), a następnie wsypujemy do niej kaszę i na małym ogniu gotujemy około 10 minut, aż woda wchłonie się w kaszę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z cukinią. Gdy cukinia lekko zmięknie, dorzucamy do niej papryki, a następnie fasolę. Całość dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką ziół (ja używam prowansalskich). Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy z warzywami. Chwilkę dusimy i gotowe!