Coraz więcej osób boryka się ze schorzeniami układu pokarmowego. Ocenia się, że bardzo duża cześć społeczeństwa, bo aż przeszło 20% cierpi z powodu skurczowych bólów brzucha, którym towarzyszą nieprzyjemne wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Ten zespół objawów obniżających jakość życia i ograniczających aktywność, zwykło się nazywać zespołem jelita nadwrażliwego lub drażliwego. Niestety – w przypadku tej choroby same leki sobie nie poradzą. Bardzo ważna jest zmiana nawyków żywieniowych. Jaka dieta będzie najlepsza, jeśli masz jelito drażliwe? O tym poniżej.
Jeśli masz biegunki…
Choroba przebiegająca w towarzystwie biegunek wymaga zupełnie innej diety, niż ta objawiająca się zaparciami. W przypadku biegunek niezbędne będą potrawy o działaniu zapierającym, a więc kakao na wodzie, jagody, czerwone wytrawne wino, kisiel, galaretki, ryż, gotowana marchew, suchary i ziemniaki.
Codzienną dietę wzbogać pieczywem pszennym, ewentualnie pieczywem typu graham. Dobrze tolerowane są również kasze kukurydziane, kasza manna i perłowa. I tylko po takie możesz sięgać. Z warzyw wybieraj tylko korzenne – pietruszkę seler, marchewkę. Zrezygnuj z warzyw strączkowych, kapustnych i cebulowych, gdyż twoje jelito drażliwe nie poradzi sobie z nimi.
Jeśli cierpisz na biegunki, jak ognia unikaj produktów słodkich: miodu, ciast, ciasteczek i soków owocowych. Zawarty w nich cukier wzmaga fermentację w jelitach. Podobnie rzecz ma się z laktozą zawartą w mleku. Zamiast mleka krowiego, wybieraj kefir i jogurt naturalny. Mają one o wiele mniej laktozy, przez co są lepiej tolerowane.
Jeśli masz zaparcia…
Jelito drażliwe i zaparcia to bardzo ciężki temat. Przewlekłe zaparcia są bardzo męczące i szalenie niezdrowe, gdyż mogą spowodować wiele chorób, z wystąpieniem hemoroidów na czele. Dlatego też jeśli cierpisz na zaparcia, musisz do swojej diety zaprosić produkty bogate w błonnik pokarmowy, który to drażni ściany jelit i przyspiesza ich perystaltykę.
Zamiast pieczywa jasnego, wybieraj razowe lub mieszane. Zamiast drobnych kasz typu manna czy kukurydziana, sięgaj wyłącznie po kasze grube. Świetnym wyborem jest kasza gryczana i pęczak. Zaprzyjaźnij się także z makaronem razowym. Jest naprawdę wyśmienity, a przy okazji obfituje we wspomniany wcześniej błonnik.
Do codziennego menu wprowadź otręby. Dodawaj je do jogurtów lub sałatek. Nie zapominaj o zwiększonej ilości płynów. Obowiązkowo każdego dnia wypijaj 2 litry płynów. Sięgaj po niegazowaną wódę mineralną lub herbaty owocowe. Pij kompot z suszonych śliwek, które mają działanie lekko przeczyszczające, a także napar z rumianku, pokrzywy lub mięty.
Zadbaj, aby w codziennym menu gościły surowe warzywa i owoce, zwłaszcza śliwki, morele, buraki ćwikłowe, rodzynki.
Koniecznie unikaj ryżu oraz serów żółtych i pleśniowych. Zrezygnuj z mocnej herbaty, jagód i kakao, gdyż powstrzymują one proces wypróżniania się.
Doraźna pomoc przeciwbólowa
Nie da się ukryć, że jelito drażliwe potrafi dać się solidnie we znaki. Dlatego też w sytuacjach, kiedy ból brzucha jest bardzo dokuczliwy, możesz sięgnąć po leki o działaniu przeciwbólowym lub rozkurczowym, jak np. BUSCOPAN. O jego działaniu przeczytasz więcej tutaj: http://www.buscopan.pl/o_bolu_brzucha/zespol_jelita_drazliwego/zespol_jelita_drazliwego.html.