Dieta w zespole jelita drażliwego

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Coraz więcej osób boryka się ze schorzeniami układu pokarmowego. Ocenia się, że bardzo duża cześć społeczeństwa, bo aż przeszło 20% cierpi z powodu skurczowych bólów brzucha, którym towarzyszą nieprzyjemne wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Ten zespół objawów obniżających jakość życia i ograniczających aktywność, zwykło się nazywać zespołem jelita nadwrażliwego lub drażliwego. Niestety – w przypadku tej choroby same leki sobie nie poradzą. Bardzo ważna jest zmiana nawyków żywieniowych. Jaka dieta będzie najlepsza, jeśli masz jelito drażliwe? O tym poniżej.

Jeśli masz biegunki…

Choroba przebiegająca w towarzystwie biegunek wymaga zupełnie innej diety, niż ta objawiająca się zaparciami. W przypadku biegunek niezbędne będą potrawy o działaniu zapierającym, a więc kakao na wodzie, jagody, czerwone wytrawne wino, kisiel, galaretki, ryż, gotowana marchew, suchary i ziemniaki.

Codzienną dietę wzbogać pieczywem pszennym, ewentualnie pieczywem typu graham. Dobrze tolerowane są również kasze kukurydziane, kasza manna i perłowa. I tylko po takie możesz sięgać. Z warzyw wybieraj tylko korzenne – pietruszkę seler, marchewkę. Zrezygnuj z warzyw strączkowych, kapustnych i cebulowych, gdyż twoje jelito drażliwe nie poradzi sobie z nimi.

Jeśli cierpisz na biegunki, jak ognia unikaj produktów słodkich: miodu, ciast, ciasteczek i soków owocowych. Zawarty w nich cukier wzmaga fermentację w jelitach. Podobnie rzecz ma się z laktozą zawartą w mleku. Zamiast mleka krowiego, wybieraj kefir i jogurt naturalny. Mają one o wiele mniej laktozy, przez co są lepiej tolerowane.

Jeśli masz zaparcia…

Jelito drażliwe i zaparcia to bardzo ciężki temat. Przewlekłe zaparcia są bardzo męczące i szalenie niezdrowe, gdyż mogą spowodować wiele chorób, z wystąpieniem hemoroidów na czele. Dlatego też jeśli cierpisz na zaparcia, musisz do swojej diety zaprosić produkty bogate w błonnik pokarmowy, który to drażni ściany jelit i przyspiesza ich perystaltykę.

Zamiast pieczywa jasnego, wybieraj razowe lub mieszane. Zamiast drobnych kasz typu manna czy kukurydziana, sięgaj wyłącznie po kasze grube. Świetnym wyborem jest kasza gryczana i pęczak. Zaprzyjaźnij się także z makaronem razowym. Jest naprawdę wyśmienity, a przy okazji obfituje we wspomniany wcześniej błonnik.

Do codziennego menu wprowadź otręby. Dodawaj je do jogurtów lub sałatek. Nie zapominaj o zwiększonej ilości płynów. Obowiązkowo każdego dnia wypijaj 2 litry płynów. Sięgaj po niegazowaną wódę mineralną lub herbaty owocowe. Pij kompot z suszonych śliwek, które mają działanie lekko przeczyszczające, a także napar z rumianku, pokrzywy lub mięty.

Zadbaj, aby w codziennym menu gościły surowe warzywa i owoce, zwłaszcza śliwki, morele, buraki ćwikłowe, rodzynki.

Koniecznie unikaj ryżu oraz serów żółtych i pleśniowych. Zrezygnuj z mocnej herbaty, jagód i kakao, gdyż powstrzymują one proces wypróżniania się.

Doraźna pomoc przeciwbólowa

Nie da się ukryć, że jelito drażliwe potrafi dać się solidnie we znaki. Dlatego też w sytuacjach, kiedy ból brzucha jest bardzo dokuczliwy, możesz sięgnąć po leki o działaniu przeciwbólowym lub rozkurczowym, jak np. BUSCOPAN. O jego działaniu przeczytasz więcej tutaj: http://www.buscopan.pl/o_bolu_brzucha/zespol_jelita_drazliwego/zespol_jelita_drazliwego.html.

 

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.