Oczyszczanie organizmu z toksyn jest kwestią niezwykle ważną. Każdy z nas raz na jakiś czas powinien sobie je zaserwować. Dlaczego? Żeby czuć się lepiej nie tylko fizycznie, ale i psychicznie, mieć więcej energii i chęci do działania. Diet oczyszczających na rynku jest dość dużo. Od jakiegoś czasu moją ulubioną jest ta z kaszą jaglaną w roli głównej.
Popularna jaglanka jest zbożem zasadotwórczym, dlatego też powinny po nią sięgać osoby, które w nadmiarze spożywają nabiał, produkty mączne oraz słodycze. Dodatkowo doskonale nawilża ona skórę, a do tego działa odtruwająco na wątrobę. Genialnie przeczyszcza też jelita.
Jak powinna wyglądać dieta oczyszczająca na bazie kaszy jaglanej? Głównym jej założeniem jest spożywanie kaszy minimum przez 3 dni, 5 razy dziennie. Ważne, aby każdy posiłek był przyrządzony z małą ilością przypraw. Jeśli między poszczególnymi posiłkami pojawia się głód, wówczas można napić się ciepłej wody lub napoju ziołowego. Na czas trwania diety należy zrezygnować z kawy i herbaty. Oczywiście im dłużej stosujemy tę dietę, tym nasze ciało zostanie lepiej oczyszczone z wszelkich toksyn. Ważne jednak, aby diety nie stosować dłużej, niż 14 dni.
Dieta oczyszczająca kaszą jaglaną jest zdecydowania lepsza, niż popularne głodówki. Najważniejsze jest to, że po jej zakończeniu nie mamy ochoty rzucać się na pierwsze lepsze jedzenie. Kasza zawiera węglowodany złożone i naturalne białko, które sprawiają, że poziom cukru we krwi jest stale utrzymywany w organizmie, co zapobiega napadom wilczego głodu. W przeciwieństwie do wszelkich głodówek oczyszczających, dieta na bazie kaszy jaglanej nie pogarsza kondycji skóry, ani też nie powoduje wypadania włosów. A to wszystko za sprawą krzemionki, która w jaglance jest obecna. To właśnie ten minerał dba o kondycję włosów, skóry i paznokci.
Dużą zaletą diety jest również to, że nie potrzebujemy zbyt dużo czasu na wymyślanie i przygotowywanie potraw. Dieta ta nie jest także nudna. Kasza ma to do siebie, że można spożywać ją na sto różnych sposobów. Doskonale smakuje zarówno z jabłkiem i orzechami, jak również rybą i warzywami. Można ją serwować nie tylko na ciepło, ale i na zimno.