Zaparcia to w dzisiejszych czasach tak popularna dolegliwość, że zaczęto zaliczać ją do chorób cywilizacyjnych. I mimo, że przyczyn zaparć jest wiele, to wciąż najbardziej popularną jest nieodpowiednie żywienie. Prawda jest taka, że jemy nieregularnie, do tego w pośpiechu. Nie dbamy o odpowiednią ilość błonnika w codziennym menu, ani o właściwą ilość płynów. Gdy problem z zaparciami narasta, zazwyczaj sięgamy po środki przeczyszczające, które niestety nie rozwiązują problemu. Jeśli chcemy pozbyć się zaparć raz na zawsze, musimy przede wszystkim zmienić styl życia (na bardziej aktywny) oraz nawyki żywieniowe. Co jeść na zaparcia?
Bez błonnika ani rusz
Bez odpowiedniej ilości błonnika w diecie, zarówno pokarm, jak i resztki pokarmowe nie będą miały odpowiedniej objętości, aby jelito grube sprawnie je przesuwało. Największe ilości błonnika znajdziemy w świeżych warzywach i owocach, razowym pieczywie, kaszach, ciemnym ryżu, razowym makaronie, ziarnach, orzechach i otrębach.
Niezbędne warzywa i owoce
W codziennej diecie nie może zabraknąć wspomnianych wyżej warzyw i owoców. I to nie tylko ze względu na błonnik pokarmowy, ale także zawartość witamin i składników mineralnych. Najcenniejsze są warzywa surowe, które w miarę możliwości powinniśmy spożywać ze skórką. Dietę warto wzbogacić szczególnie w buraki, marchew, kalafior, seler naciowy, brokuły i kalarepę.
Jeśli chodzi o owoce to najlepszym wyborem są owoce dropnopestkowe, a więc: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki. W sezonie zimowym, z powodzeniem mogą być mrożone. Z męczącymi zaparciami pomogą uporać się śliwki (świeże i suszone), jabłka, gruszki, morele (świeże i suszone). Wiele dobrego zapewnią również suszone figi. Warto jednak z nimi uważać, bo obok tego, że są szalenie zdrowe, są przy okazji dość tuczące.
Większa ilość płynów
Spożywając większe ilości błonnika, należy jednocześnie pamiętać o zwiększonej ilości płynów. Dietetycy zalecają przyjmowanie około 2 litrów płynów dziennie. Numerem jeden powinna być niegazowana woda mineralna. Poza nią, warto sięgać po soki warzywne i owocowe, a także herbatki ziołowe. Dozwolone są również herbaty owocowe. Doskonałe efekty przyniesie wypijana na czczo ciepła woda z plasterkiem cytryny.
Czego nie jeść przy zaparciach?
Walcząc z nieprzyjemnym dyskomfortem, nie tylko zadajemy sobie pytanie: co jeść na zaparcia, ale także: czego nie jeść? Na pewno unikać należy potraw tłustych, smażonych i słodkich. Zrezygnować należy z białego pieczywa i wypieków sporządzanych na mące pszennej, a także białego ryżu, ciastek z kremem, czekolady, czarnej herbaty, napojów gazowanych i słodkiego mleka. Z owoców wyeliminować należy banany.