Białe bułki z kremem czekoladowym to nie najlepsza propozycja na dobry początek dnia. Podobnie wędliny przepełnione konserwantami. Co zatem jeść? Na przykład owsiankę. Jest nie tylko pożywna, zdrowa i sycąca, ale także bardzo smaczna. Aby smakowała jeszcze lepiej, można zaserwować ją sobie ze świeżymi owocami. Owsiankę można przygotować wieczorem tuż przed pójściem spać lub bezpośrednio przed spożyciem, rano. Ja osobiście lubię wersję nocną, bo za ciepłymi śniadaniami po prostu nie przepadam.
Przepis na zdrową i lekkostrawną owsiankę:
– pół filiżanki zmieszanych ziaren
– pół szklanki płatków owsianych (tradycyjnych lub bezglutenowych)
– pół szklanki mleka lub wody
– łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
Płatki wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i chwilę gotujemy aż napęcznieją. W międzyczasie możemy sobie pokroić orzechy lub owoce – w zależności od tego, co dodamy do owsianki. Gdy owsianka będzie gotowa, przekładamy ją do miseczki. Następnie słodzimy syropem, dodajemy orzechy i… zajadamy. Smacznego!!!