Mimo, że awokado gości w naszych rodzimych sklepach już od bardzo dawna, to jednak wciąż jest mało znane i mało doceniane. A szkoda. Regularne spożywanie tego owocu pomaga poprawić i utrzymać doskonałą formę naszego organizmu, zachować dłużej młodość, poprawić sylwetkę i stan zdrowia.
W przeciwieństwie do większości znanych owoców bogatych w cukry proste, owoc awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że pomagają spalać tkankę tłuszczową, to jeszcze wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Po pierwsze – obniżają poziom cholesterolu. Po drugie – regulują ciśnienie krwi, a po trzecie – sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki.
Spis treści
Co siedzi w awokado
Owoc awokado ( https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/awokado ) jest chyba najzdrowszym owocem świata. Posiada o 35% więcej potasu, niż banany. Ponadto obfituje w takie witaminy, jak A, C, E, PP, K i H. Zawiera prawie całą paletę witamin z grupy B. W awokado znajdziemy wapń, wspomniany wcześniej potas, fosfor, a także kwas pantotenowy i kwas foliowy, który jest szalenie ważny dla kobiet w ciąży. Owoc awokado wykazuje również wysoką zawartość kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Właściwości zdrowotne awokado
Owoc awokado wykazuje szerokie właściwości przeciwzapalne. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic. Dzięki zawartości kwasu foliowego, obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i powstanie udaru.
Awokado jest owocem szczególnie polecanym dla osób zmagającym się z miażdżycą i cukrzycą typu II. Warto w tym miejsce wspomnieć, że zawarte w awokado witaminy A, E i C to bardzo cenne przeciwutleniacze, które pomagają w walce ze starzeniem organizmu. Istnieją badania wskazujące na przeciwnowotworowe działanie przeciwutleniaczy, a co za tym idzie, przeciwnowotworowe działanie owocu awokado.
Pisząc o zdrowotnych właściwościach awokado, nie można zapomnieć o wpływie tego owocu na pracę wątroby. Awokado dba o to, aby wątroba pozostawała w dobrej formie i pracowała prawidłowo. Nie zapomina także o wspieraniu pracy systemu nerwowego. Usprawnia także układ odpornościowy.
Właściwości odchudzające awokado
Owoc awokado poza właściwościami zdrowotnymi, wykazuje również właściwości odchudzające. Liczne badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają awokado są szczuplejsze i mają niższy wskaźnik BMI, aniżeli osoby, które po owoc nie sięgają. Osoby, które nie stronią od awokado ważą mniej i mają mniejszy obwód pasa, niż osoby, które awokado nie jedzą lub jedzą go sporadycznie. Jeżeli więc chcecie zrzucić parę kilogramów, włączcie do swojej diety owoc awokado. Dzięki niemu, nie tylko wasza waga będzie bliższa ideałowi, ale również wasze kształty będą bardziej zadowalające.
Pyszny deser z awokado
Owoc awokado można spożywać na wiele sposobów. Najlepiej jednak smakuje w deserach, a zwłaszcza w postaci czekoladowego kremu. Przygotowanie takiego kremu jest bajecznie proste, a efekty są niesamowite. Do przygotowania kremu z awokado potrzebujecie:
– 1 dojrzałego awokado
– 1/2 banana
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki mleka
Awokado i banana obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy kakao, syrop klonowy, mleko i całość blendujemy na idealnie gładką masę. Gotowe 🙂