Dziś mam dla was genialny przepis na zdrowe, białkowo-tłuszczowe śniadanie. Promotorką takich śniadań i największą ich zwolenniczką jest Anna Lewandowska. Stąd też przepis zainspirowany przepisem znanej trenerki. Dlaczego warto postawić na takie śniadania? Przede wszystkim dlatego, że zapewniają one sytość na bardzo długi czas. Poza tym, po takim śniadaniu czujemy się silniejsi i mamy więcej energii. Uczucie senności? Nie po śniadaniu białkowo-tłuszczowym! Na pewno wielu z was zna jajeczne muffiny. Dziś będzie maleńka ich odmiana. Zamiast muffin proponuję zapiekankę jajeczną z pomidorem, szpinakiem i bekonem. Robi się ją w prosty i szybki sposób. Efekt jest naprawdę fenomenalny!
Składniki:
– 4 jajka
– 3 plasterki dobrego boczku
– 1 pomidor
– garść świeżego szpinaku
– sól i pieprz do smaku
– 1 ząbek czosnku
– tymianek, bazylia
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać ze wszystkimi przeprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek do zapiekania włożyć szpinak i kawałki pomidora, a także kawałeczki pokrojonego boczku. Całość zapiekać około 20 minut. Smacznego!!!