Bezglutenowe ciasto bananowo-czekoladowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

04156c119779b46a690f3e7609abab87

Lubicie ciasta czekoladowe? Ja nie mogę bez nich żyć. Przyznaję bez bicia, że zajadam się nimi non stop. Nawet będąc na diecie, nie potrafiłam sobie odmówić porządnego kawałka czekoladowego cuda. Aby jednak moje ukochane ciasto czekoladowe nie było koszmarem dla mojej sylwetki, piekę je w wersji fit i bezglutenowej. Pycha!

Jeśli i Wy kochacie zdrowe słodycze, ten przepis jest właśnie dla Was. Czekoladowo-bananowym brownie możecie zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia. Ciasto pachnie obłędnie i obłędnie smakuje. Jest cudownie czekoladowe i delikatnie mokre. Po prostu idealne.

Ciacho robi się banalnie prosto i szybko. Nie musicie więc posiadać szczególnych umiejętności kulinarnych, aby je przygotować. Już teraz powiem Wam smacznego 🙂

Składniki:

– 2 bardzo dojrzałe banany

– 2 jajka

– 2 łyżki mleka kokosowego

– 125g gorzkiej czekolady

– 1 niepełna szklanka karobu (może być kakao)

– 1/4 szklanki płynnego miodu

– pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Banany blendujemy na gładkie puree. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do bananów dodajemy jajka, mleko kokosowe, rozpuszczoną czekoladę, karob lub kakao i miód. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy sodę oczyszczoną. Raz jeszcze mieszamy całość, a następnie ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.