Osoby będące na diecie, jak również chcące zdrowo się odżywiać powinny zaprzyjaźnić się z jednym produktem – komosą ryżową, zbożem dawnych Inków, które od tysiącleci było uprawiane na stokach Andów. Komosa ryżowa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i które muszą być pobierane z pożywienia. Komosa nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być śmiało spożywana przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Poza tym, ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Komosa ryżowa jest również bogatym źródłem magnezu, żelaza, ,miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera także witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, która dba o nasz układ nerwowy. Warto wspomnieć również o tym, że komosa ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo, dzięki zawartości błonnika, przeciwdziała zaparciom i problemom z układem pokarmowym.
Ten nieco zapomniany i niedoceniany produkt jest nie tylko szalenie zdrowy, ale i smaczny. Co więcej, jest także uniwersalny i wszechstronny. Można serwować go na sto różnych sposobów. Poniżej znajdziecie przepis na komosę ryżową z cukinią i suszonymi pomidorami. Danie jest wyśmienite zarówno na obiad (na ciepło), jak i na kolację (w postaci wystudzonej).
Składniki:
– 1 szklanka komosy ryżowej
– 2 cukinie
– 3 ząbki czosnku
– garść suszonych pomidorów
– zielona pietruszka
– zioła suszone: oregano, zioła prowansalskie
– sól, pieprz
– oliwa
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy na sitku o bardzo drobnych oczkach. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody z odrobiną soli i jedną łyżką oleju. Proporcja gotowania komosy jest taka sama, jak w przypadku innych kasz, czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gdy woda w rondelku zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę i gotujemy około 15 minut, aż cała woda wsiąknie w ziarno. Gdy kasza będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy i odstawiamy na parę minut. W tym czasie zajmujemy się cukinią i pomidorami. Cukinię kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Zieloną pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy zioła i dokładnie mieszamy. Do oleju z ziołami dodajemy cukinię i suszone pomidory, a następnie posiekany czosnek. Całość chwilę podsmażamy, aż cukinia będzie miękka. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej komosę. Dodajemy pietruszkę, mieszamy i gotowe!