Uwielbiam szpinak! Mogłabym jeść go garściami i to każdego dnia. To zielone cudo jest nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe. Przede wszystkim jest źródłem wapnia – głównego budulca kości. Poza tym zawiera wiele cennych witamin, z witaminą C, E, K, B1 i B2 na czele. Warto również wspomnieć, że szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Liczne badania udowodniły także, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, a więc przeciwdziała postępowi Alzheimera. I to nie wszystko. To zielone warzywo pomaga w walce o smukłą i piękną linię. Dzięki temu, że jest niskokaloryczny, polecany jest w rozmaitych dietach.
Mało kto wie, że szpinak jest warzywem niezwykle uniwersalnym i wszechstronnym. Doskonale smakuje jako dodatek do sałatek, jak również jako danie główne. Można go serwować na zimno i na ciepło. Z kurczakiem, kaszą, makaronami.
Dzisiaj podzielę się z wami genialnym (smacznym i bajecznie prostym) przepisem na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Żeby danie było zdrowsze i bardziej lekkostrawnie, zamiast tradycyjnego makaronu, wybrałam ten w wersji ryżowej. Zamiast sera feta, po który nie każdy może sięgać (w tym ja), wybrałam suszone pomidory. Genialnie podkreślają smak potrawy i nadają jej wyrazistego charakteru. Danie jest nieskomplikowane i przyrządzicie je w zaledwie kilka minut. Palce lizać!
Składniki dla 2 osób:
– 1 opakowanie makaronu ryżowego (200g)
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ja wybrałam brykiet)
– ½ słoika suszonych pomidorów (jeśli lubicie takie pomidorki, możecie dać nawet cały słoik)
– pieprz, sól, papryka ostra
– 3 ząbki czosnku
– olej
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrażamy stosunkowo wcześnie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ja używam oleju ryżowego), a następnie wrzucamy na niego szpinak. Trochę podsmażamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na niedużym ogniu. Po chwili do szpinaku dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidorki. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 3 minuty. Pod koniec duszenia szpinaku, solidnie przyprawiamy go solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotowe! Szpinak możecie wyłożyć na makaron i udekorować startym serem. Ja osobiście lubię dokładnie wymieszać w garnku makaron ze szpinakiem, a dopiero później wyłożyć go na talerze i odpowiednio udekorować. Smacznego!!!