Jesteś na diecie, ćwiczysz więcej, a Twoja waga ani drgnie? Z pewnością zastanawiasz się co robisz źle. Powód może być tylko jeden – podjadasz. Niestety… bardzo często podczas stosowania diety, nachodzą nas zachcianki na słodkie grzeszki. Niestety… bardzo często im ulegamy. Ty na pewno też. Niekiedy nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, jak niewinne z pozoru przekąski między posiłkami negatywnie wpływają na naszą dietę i rozregulowują cykl trawienny. Dobra wiadomość w tym wszystkim jest taka, że istnieje szereg trików, które pozwalają uporać się z podjadaniem. Spróbuj przez tydzień powalczyć ze swoimi słabościami, a zobaczysz dużą różnicę w swojej sylwetce. To na pewno zachęci Cię to tego, aby raz na zawsze podjadaniu powiedzieć: żegnaj!
Co robić, żeby nie podjadać? Oto sprawdzone sposoby:
- Pij dużo wody
Jeśli tylko poczujesz głód lub najdzie Cię ochota na przekąszenie czegoś, od razu sięgnij po wodę mineralną. Nawadnianie organizmu jest bardzo istotne, a przy tym woda skutecznie wypełnia żołądek. Daje uczucie sytości, a w efekcie nie będziesz mieć miejsca na słodycze. Jeśli nie lubisz neutralnego smaku wody, wrzuć do szklanki kilka plasterków cytryny.
- Zadbaj o regularne posiłki
Ameryki nie odkryję, jeśli powiem, że regularne jedzenie to najlepszy sposób na niepodjadanie. Małe, regularnie spożywane posiłki regulują trawienie organizmu. Mówiąc prościej – twój mózg będzie spokojny o to, że dostanie kolejną dawkę energii o wyznaczonej godzinie. Organizm nie będzie odkładał tłuszczu i domagał się dodatkowego pożywienia.
- Jedz orzechy
Jeśli już naprawdę nie możesz się powstrzymać przed sięgnięciem po przegryzkę, kup paczkę orzechów – najlepiej włoskich lub nerkowca (w żadnym wypadku ziemnych!). Są one stosunkowo tłuste i bardzo sycące. Postaraj się zjeść kilka ziaren, a nie całą paczkę. To skutecznie uwolni Cię przed chęcią sięgnięcia po ciastko lub batona
- Jedz gorzką czekoladę
Jeśli jesteś fanką czekolady, nawet będąc na diecie nie musisz sobie jej odmawiać. Co więcej – nawet powinnaś po nią sięgać. Z tą tylko różnicą, że zamiast mlecznej czekolady lub tej z nadzieniem, wybieraj zawsze czekoladę gorzką o minimalnej zawartości kakao = 70%. Ideałem są czekolady gorzkie 90%. Zjedzenie 1 lub 2 kostek po jedzeniu, skutecznie zapobiega chęci sięgnięcia po coś słodkiego, a poza tym przyczynia się do spalania tłuszczu.
- Spożywaj wartościowe posiłki
Jakość zjadanych posiłków ma duży wpływ na to, czy będziemy podjadać, czy nie. Dlatego też zamiast pustych kalorii, zjadaj te odpowiednie. Co to oznacza? Zamiast pszennego pieczywa, wybieraj pieczywo pełnoziarniste. Zamiast tradycyjnego makaronu, zjadaj pełnoziarnisty. Nie bój się kasz. Doskonale zaspokajają głód i świetnie sycą na długi czas. Sięgaj po kaszę gryczaną, pęczak i jaglaną. Staraj się zjadać jak najwięcej produktów z niskim indeksem glikemicznym.
- Pij ciepłe herbatki
Ciepłe herbaty wypijane między posiłkami świetnie wypełniają żołądek i minimalizują chęć na podjadanie. Z herbat staraj się wybierać te ziołowe: rumiankowe, miętowe. Zaprzyjaźnij się z czystkiem, który oczyszcza wątrobę i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
- Nie kupuj słodyczy
Zasada jest prosta – jeśli nie będziesz miała pod ręką słodyczy, nie będziesz po nie sięgać. Najgorszy jest pierwszy tydzień. Jeśli wytrzymasz 7 dni bez słodyczy, później nie będziesz potrzebowała ich do szczęścia.