Dieta lekkostrawna – w sam raz na czas po świętach

dieta lekkosrawna co jeść

Nie wiem jak wy, ale ja po świętach czuję się przejedzona i ciężka. Na dzień dzisiejszy jedyną rzeczą, jakiej potrzebuję jest lekkostrawna dieta, która pomoże mi wrócić do formy, zrzucić z żołądka zbędny bagaż i tym samym poczuć się lepiej. 

Na czym dokładnie polega dieta lekkostrawna? Głównym jej założeniem jest niespożywanie dań tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych i smażonych, które bardzo obciążają nasz układ pokarmowy. Ponadto ograniczeniu należy poddać pokarmy zawierające duże ilości błonnika. W diecie tej szalenie ważne jest także regularne spożywanie posiłków. Ostatni posiłek należy zjeść na około 2 godziny przed snem. Przechodząc na dietę lekkostrawną należy jeść mniej a częściej, dzięki czemu uniknie się nieprzyjemnego i bolesnego przepełnienia w brzuchu.

Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą. Lekarze zalecają jej stosowanie nie tylko podczas chorób związanych z układem pokarmowym, ale również po przejedzeniu, zwłaszcza świątecznym! Warto w tym miejscu wspomnieć, że dieta, mimo iż jest lekkostrawna, to jednak dostarcza wszystkie niezbędne do zdrowego funkcjonowania składniki odżywcze.

Jak już wcześniej wspomniałam, w diecie lekkostrawnej chodzi o wyeliminowanie potraw smażonych i tłustych. Ich miejsce powinny zająć dania przygotowywane na parze, w wodzie, duszone lub pieczone w folii. Trzeba również pamiętać o wyeliminowaniu wszelkich zasmażek, tłustych i ciężkich sosów zagęszczanych mąką i tym podobnych dodatków.

Co jeść, czyli produkty zalecane

Z produktów, które najczęściej goszczą w naszej kuchni, dozwolone są m.in. bułki pszenne, chleb pszenny, biszkopty, chleb żytni i razowy, a także pieczywo chrupkie z otrębami. Z dodatków do pieczywa zaleca się chude wędliny, zwłaszcza drobiowe i chudy twaróg. Jeśli chodzi o tłuszcze, dozwolone są: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy i sojowy. Z warzyw należy sięgać po te w wydaniu świeżym lub mrożonym. Na zakazanej liście znajdują się warzywa marynowane i wzdymające, jak cebula, por, kapusta, kalafior, brokuły. Z owoców najlepiej wybierać jabłka, banany i morele.

Lubiane przez Polaków ziemniaki można jeść, ale tylko w wersji gotowanej. Zabronione są ziemniaki smażone, zwłaszcza w postaci frytek. Z dodatków do mięs (oczywiście wyłącznie chudych), śmiało można sięgać po drobne makarony i biały ryż. Na liście produktów zalecanych znajdziemy również: kasze kuskus, jęczmienną i mannę.

Z przysmaków typowo polskich można sięgać po pierogi. Niestety ze smażonych krokietów i bigosu należy zrezygnować.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.