Kto z nas nie lubi czekolady i czekoladek? Małe, słodkie praliny cudownie rozpieszczają zmysły i skutecznie poprawiają nastrój. Niestety, te kupne są zazwyczaj naszpikowane toną cukru, tłuszczem i sztucznymi dodatkami, które bywają bardzo zgubne dla naszej sylwetki i zdrowia. Ale, ale! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne praliny czekoladowe przygotować samodzielnie w domu. Legalne składniki, których do tego użyjemy zapewnią nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także nie zagrożą naszej sylwetce. Domowe praliny czekoladowe to świetna alternatywa dla każdej bombonierki.
Składniki:
– 40g oleju kokosowego
– 15g miodu gryczanego
– 20g gorzkiego kakao
– 5g suszonej morwy białej (można zastąpić orzechami)
Przygotowanie:
Olej i miód rozpuszczamy. Następnie dodajemy kakao. Do silikonowej formy wkładamy suszoną morwę lub ulubione orzechy. Następnie zalewamy ją wcześniej przygotowaną masą czekoladową. Wstawiamy do zamrażarki. Po 30 minutach możemy delektować się smakiem własnych, zdrowych i legalnych czekoladek. Gotowe praliny przechowujemy w lodówce bądź zamrażarce. Smacznego!